Uitlevering Zwolse dj was rechtmatig

De uitlevering van de Zwolse dj Raymond K. en zijn kompaan Bas van der P. was rechtmatig. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald.

De rechtbank besliste eind 2001 dat de staat beide verdachten aan de Verenigde Staten mocht uitleveren wegens betrokkenheid bij xtc-handel.

Een rechtbank in de Verenigde Staten veroordeelde Raymond K. tot acht jaar celstraf wegens de handel in honderdduizenden xtc-pillen, Bas van der P. kreeg een gevangenisstraf van vijf jaar opgelegd. Terug in hun Nederland zijn de straffen omgezet naar Nederlandse maatstaven. Van der P. kwam in maart op vrije voeten, K. in juli.

Volgens beide verdachten was de mogelijkheid om hun straf in Nederland uit te zitten onvoldoende gegarandeerd. Bovendien vond het duo de omstandigheden in Amerikaanse gevangenissen te onmenselijk om een uitlevering te rechtvaardigen.

Volgens het hof is er nu geen belang meer voor een verbod op uitlevering. De vraag was alleen nog of beide verdachten door de rechtbank terecht zijn veroordeeld tot het betalen van de proceskosten. Dat blijkt het geval.

Het hof meent dat het onmogelijk is om van de VS de garantie te verlangen dat straffen in Nederland mogen worden uitgediend. ,,Maar daar mag op basis van diplomatieke toezeggingen wel van worden uitgegaan.''

Volgens het hof blijkt voldoende dat de situatie in sommige Amerikaanse gevangenissen bijzonder slecht en in strijd met de rechten van gedetineerden is. ,,Dat geldt alleen niet voor alle strafinrichtingen. Van een reëel risico op schending van de mensenrechten was geen sprake.''