Televisie en Radio Voorkeur Zondag

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Met o.a. minister van Welzijn Hans Hoogervorst over de maatregelen van het kabinet-Balkenende om de zorg betaalbaar te houden. Ned.3, 12.00-13.00u.

Netwerk. O.a. een reportage over het Dierenbevrijdingsfront en de vraag of er in het verleden voldoende is opgetreden tegen zijn verregaande acties. Ook een reportage over de brief van een aantal Israëlische piloten die weigeren nog bombardementen uit te voeren op Palestijnse doelen. Ned.1, 20.15-20.52u.

DOCUMENTAIRE

Close Up. Mona Lisa. Documentaire over de 500-jarige geschiedenis van het beroemdste schilderij ter wereld. Ned.1, 22.55-23.50u.

Tegenlicht. Deel twee van een documentaire over Milosevic, waarin Jos de Putter onderzoekt wat de aanklager van het Joegoslavië-tribunaal zich veroorlooft om Milosevic veroordeeld te krijgen. Ned 3, 20.55-21.50u.

FILM

Mirakel (Natasha Arthy, 2000, Denemarken). Exuberant vormgegeven musicalnummers en nachtmerries doorspekken hippe jeugdfilm over de groeipijnen van een 12-jarig jochie dat van zijn overleden vader toverkracht krijgt, op voorwaarde dat hij geen schunnige woorden meer gebruikt. Ned.3, 9.35-10.48u.

Le ballon d'or (Cheik Doukouré, 1993, Guinee). Charmante en leerzame `kinderfilm' over een getalenteerd voetballertje uit een klein dorp in Guinee, dat droomt van een wereldcarrière als die van Roger Milla, de veteraan uit Kameroen. Ketnet, 11.05-12.35u.

Return from Witch Mountain (John Hough, 1978, VS). Vervolg op Escape to Witch Mountain (1975) is andermaal een familiethriller uit de koker van Disney. Twee paranormaal begaafde kinderen worden belaagd door schurken. BBC1, 14.00-15.30u.

Arrowhead (Charles Marquis Warren, 1953, VS). Routine-western waarin cavaleristen Charlton Heston en Jack Palance een vredesverdrag met de Apachen proberen te sluiten. BBC2, 18.15-20.00u.

Club Paradise (Harold Ramis, 1986, VS). Op Caraïbisch eiland gesitueerde standaardklucht grossiert in tangapret, een pendant van onze onderbroekenlol. Verdwaalde rollen van Robin Williams, Peter O'Toole, Twiggy en reggaezanger Jimmy Cliff. Veronica, 18.50-20.30u., onderbroken door reclame.

Red Heat (Walter Hill, 1988, VS). Actiethriller volgens beproefde formule. Russische politieman Arnold Schwarzenegger en zijn Amerikaanse collega James Belushi versus cocaïnedealer in Chicago. Veronica, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

Needful Things (Fraser Clarke Heston, 1993, VS). Door zoon van Charlton geregisseerde Stephen King-verfilming. Wat wil doorgaan voor een parabel over hebzucht is, destijds volgens deze krant, een magere zedenschets over een duivelse antiquair (Max von Sydow) die nietsvermoedende medeburgers terroriseert. BBC1, 0.15-2.15u.

Big Top Pee Wee (Randal Kleiser, 1988, VS). Tweede cartoonachtige klucht, na Pee Wees's Big Adventure rond het buiten Amerika minder succesvolle fenomeen Pee Wee Herman alias Paul Reubens, een negenjarige in het slungelige lichaam van een volwassene. Hij verbouwt overmaatse groenten en een hot-dogboom totdat er een circus strandt in zijn achtertuin. Maandag, 11.50-13.20u., onderbroken door reclame.

KUNST

R.A.M.-special. `Parrworld', documentaire over de Britse fotograaf Martin Parr, een van de vernieuwendste fotografen van deze tijd. Sinds 1994 is Martin Parr lid van het prestigieuze Magnum Photos. R.A.M. volgde Parr onder meer tijdens een workshop in het Franse Arles en bij zijn werkzaamheden. Ook een gesprek met Val Williams, die een monografie over Parr schreef. Ned. 3, 19.50-20.50u.

Boeken op zondag. Gasten van Hanneke Groenteman zijn Arthur Japin over zijn boek `Een schitterend gebrek', Socioloog Dick Pels over zijn `De geest van Pim' en Theatergroep Flint met liederen op basis van gedichten van Gerrit Achterberg. Ned.3, 17.00-17.55u.

Middag en avond van de korte film. 's Middags live-reportages en interviews vanaf het Nederlands Filmfestival te Utrecht (14.00-16.00u.) en 's avonds eveneens live-programma met bijzondere korte films, de uitreiking van de NPS-prijs voor de Beste Korte Film en bekendmaking Gouden Kalfnominaties 2003. Ned.3, 22.10-24.00u.

RADIO

Vroege Vogels. (zie Radio-vooraf). Terugblik op een kwart eeuw `Vroege Vogels', met als speciale gasten een aantal milieuministers uit die periode: Pieter Winsemius, Hans Alders en Jan Pronk. Maar er wordt vooral gekeken naar de toekomst, waarin de techniek het milieu moet redden. Radio 1, 08.00-12.00u.

Opium. Gesprek met Jeroen Henneman. Vanaf 5 oktober is in het Museum Beelden aan Zee in Scheveningen een honderdtal objecten van Henneman te zien. Verder met Yves Petry en de Antilliaanse jazz-zangeres Izaline Calister. Radio 1, 19.00-20.00u.

De andere wereld van zondagmorgen. Kapitaalvlucht of ontwikkelingshulp? Hoeveel geld sturen allochtone groepen in Nederland naar hun land van herkomst? Radio 1, 07.07-08.00u.

De andere wereld van zondagmiddag. Louis Ferron over zijn `Werken van barmhartigheid', NRC-correspondent Koert Lindijer over zijn boek `Bittereinders' en aandacht voor de fotomanifestatie Global Detail. 747AM, 13.02-15.00u.

De andere wereld van zondagavond. `De Grote Vraag' van publiciste Marjoleine de Vos aan God: Hoe moet ik U zoeken? En hoe weet ik dat U te vinden bent? 747AM, 18.02-20.00u.