Televisie en Radio Voorkeur Zaterdag

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Debat tussen minister Aartjan de Geus (Sociale Zaken) en CNV-voorzitter Doekle Terpstra over het te volgen beleid van de regering. Verder een verslag over de gevolgen van de afschaffing van de feestdagenregeling, waardoor de kerstpakketten niet langer aftrekbaar zijn. Ned.2, 18.25-19.10u.

Knevel op zaterdag. Gesprek met Henk Kamp, minister van Defensie, onder meer over de militairen in Irak, die hij zojuist heeft bezocht. Daarnaast een reportage over een Nederlands initiatief nabij Bethlehem om Palestijnse gehandicapte kinderen op te vangen. De gehandicapte kinderen hebben soms grote moeite om het opvangcentrum te bereiken door de checkpoints van de Israëliërs. Ned.1, 20.30-21.02u.

Nova. Reacties uit het maatschappelijke middenveld op de drastische plannen van de regering om fors te bezuinigen op de financiële bijdragen aan sportclubs, verenigingen en organisaties zoals het Rode Kruis. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Mankiller: Africa's Giants. Olifanten, neushoorns en nijlpaarden maken in Afrika meer menselijke slachtoffers dan leeuwen of krokodillen. National Geographic, 21.00-22.00u.

Nachtwacht. Verslag over de medische fouten in de Belgische gezondheidszorg, gevolgd door een debat tussen Pieter Dewever, schrijver van het boek Het syndroom van België. Medische fouten en fraude in de geneeskunde, een directeur van een ziekenhuis en een advocaat gespecialiseerd in het verdedigen van slachtoffers van medische fouten. Canvas. 22.30-23.20u.

AMUSEMENT

Kopspijkers. Ivo de Wijs en Midas Dekkers zijn de kopspijkerspelkandidaten. Met o.m. politieke satire en meer en minder gevatte reacties op de actualiteit. Ned.3, 20.08-21.05u.

FILM

Six Days, Seven Nights (Ivan Reitman, 1998, VS). Romantische avonturenkomedie voor het hele gezin. Dranklustige vrachtpiloot Harrison Ford en jonge damesbladredactrice Anne Heche stranden op onbewoond eiland. Net5, 21.00-22.55u, onderbroken door reclame.

Lef (Ron Termaat, 1999, Nederland). Sympathiek speelfilmdebuut van Ron Termaat is in de pers zowel `onbenullig' als `speels en fris' genoemd. Eerste deel van de film behelst twee vrienden die een film willen maken, tweede deel laat (in zwart-wit) scènes zien van die gangsterfilm. Met Viggo Waas, Alice Reys en Victor Reinier. RTL5, 21.15-23.00u., met reclame.

The Bridge at Remagen (John Guillermin, 1969, VS). Uit explosies en clichés opgebouwde oorlogsfilm waarin geallieerden anno 1945 de brug uit de titel dienen te verdedigen. Met George Segal, Robert Vaughn, Ben Gazzara. BBC2, 21.15-23.05u.

.Snatch(Guy Ritchie, 2000, Engeland/VS). Tweede film van Ritchie is net als zijn Lock, Stock and Two Smoking Barrels een stoer sprookje voor gozers, voortgestuwd door cockney oneliners. Overvolle plot, die cirkelt om een illegale bokswedstrijd en een gestolen diamant, is ondergeschikt aan hippe vormgeving, met freezeframes en andere filmfoefjes. Veronica, 22.00-23.55u., onderbroken door reclame.

Angel Heart (Alan Parker, 1987, VS). Even modieuze als occulte thriller van effectregisseur Parker. Private eye Micky Rourke speurt op mysterieuze locaties anno 1955 naar een eens gevierd `crooner' die nog in het krijt staat bij Robert de Niro alias Louis Sypher (lees: Lucifer). Ook met Charlotte Rampling en een erotisch dansje van Lisa (Cosby Show) Bonet. VRT, 23.20-1.10u.

.Apocalypse Now (Francis Ford Coppola, 1979, VS). Verontrustende, hallucinatorische oorlogsopera, geïnspireerd door Joseph Conrads `Heart of Darkness', won in Cannes de Gouden Palm (ex aequo met Die Blechtrommel) en was ook in Nederland het filmevenement van 1979. Kapitein Willard (Martin Sheen) gaat stroomopwaarts làngs de Vietnamoorlog teneinde de krankzinnig geworden kolonel Marlon Brando te liquideren. Ook met Robert Duvall, Dennis Hopper, Frederic Forrest. Bij uitstek ongeschikt voor vertoning op een tv-scherm. Veronica, 23.55-2.30u., onderbroken door reclame.

.Leedvermaak (Frans Weisz, 1989, Nederland). Veelgeprezen, tactvolle verfilming van toneelstuk van Judith Herzberg, in 1982 uitgevoerd door toneelgroep Baal, waarin onverwerkt oorlogsleed een joodse bruiloft bederft, en subtiel, venijnig antisemitisme de conversatie vergiftigt. Onmacht wordt aangrijpend vertolkt door o.a. Catherine ten Bruggecate, Pierre Bokma, Peter Oosthoek, Kitty Courbois, Rijk de Gooyer. Ned.3, 0.13-1.43u.

China Moon. (John Baily, 1994, VS). Goeiige politieman raakt verliefd op huisvrouw die door haar man wordt mishandeld. Spannende thriller met film-noir trekjes en verrassende wendingen. Met Ed Harris, Madelein Stowe en Benico Del Toro. Net 5, 0.30-2.20u.

Blow Out (Brian De Palma, 1981, VS). Geraffineerde thriller van eclecticus De Palma speelt leentjebuur bij Hitchcock, Coppola's The Conversation en vooral bij Antonioni's Blow-Up. Geluidsman John Travolta registreert per toeval de ware toedracht van het dodelijke ongeluk van een presidentskandidaat. BBC1, 0.40-2.25u.

RADIO

4FM. Opnames gemaakt tijdens de Rhythm & Blues Night op 3 mei in de Oosterpoort in Groningen. Met onder meer het Taj Mahal Trio, de nieuwe groep Job Cain met leden van The Black Crowes, Slobberbone en Buddy Miller. 23.00-01.00u.

Simek 's nachts. Gesprek met prof.mr. E. Jurgens, Eerst-Kamerlid voor de Partij van de Arbeid. Radio 1, 0.04-1.02u.