Strijd tegen het conservatisme

Geen diner maar een symposium kreeg Michael van Praag gisteren van Ajax aangeboden als afscheidscadeau voor 14 jaar voorzittersschap.

Halverwege de middag in de Arena vonden Kees Bakker, korpschef Regiopolitie Gelderland Midden alsmede portefeuillehouder voetbal in de Raad van Hoofdcommissarissen, én assistent-trainer Marco van Basten elkaar in de aanklacht tegen het conservatisme in de voetbalwereld. De voormalige wereldspits kreeg weinig perspectief voorgehouden in zijn strijd voor rechtvaardigere voetbalregels.

De politiebaas ondervond dat een aantal van zijn suggesties om het voetbalvandalisme in te tomen op weinig steun hoeft te rekenen. Zo werd zijn pleidooi tot invoering van biometrie bij toegangscontroles in stadions weggehoond. ,,Er zouden toch op z'n minst pilots moeten komen waarbij de bezoeker met een smartcard en een vingerafdruk het stadion binnenkomt'', opperde Bakker. ,,Het zal de bezoeker vijftien euro per seizoenkaart kosten en de clubs 3000 euro per toegangspoortje.''

De vertegenwoordigers van supportersverenigingen, clubs en KNVB konden niet enthousiast raken over deze methode om voetbalvandalen uit de stadions te weren. Zij zijn van mening dat de goeden niet onder de kwaden mogen lijden. ,,Laten we de boeven aanpakken en niet 99 procent van alle bezoekers die dan een niet overdraagbare kaart moeten aanschaffen'', zei directeur betaald voetbal Henk Kesler. Hij steunde de opvatting van Ajax-directeur Arie van Eijden. ,,Het gaat toch om die 2411 mensen van wie bekend is dat ze zich regelmatig misdragen?'', vroeg Van Eijden zich af. ,,Daar hoeven we geen systeem met biometrie voor aan te schaffen. Dat kost een godsvermogen.''

Volgens Kesler is het aantal wanordelijkheden in voetbalstadions vorig seizoen teruggelopen van 68 in het jaar ervoor naar 40. Het aantal risicowedstrijden waaraan talrijke regels zijn verbonden steeg echter met 43 procent. ,,De burgemeesters grijpen toch vaker naar dit wapen om een duel in goede banen te leiden'', aldus Kesler. ,,Hier zou eens een onderzoek naar gepleegd moeten worden. Zo lang in dit land op klaarlichte dag Van Gogh's en diamanten worden gestolen, zal er nooit een sluitende controle komen.''

Bakker betoogde verder dat de politie-inzet voor voetbalduels moet worden teruggedrongen. ,,Nu zijn wij er 321.428 werkuren per jaar aan kwijt'', berekende de korpschef. ,,Net zoveel tijd als we bij elkaar steken in de aanpak van straatroven, verkrachtingen en mishandelingen.'' Hij nam de begeleiding van voetbalsupporters in zijn eigen stad Arnhem als voorbeeld. ,,We focussen ons op de regisseurs van de rellen. Dankzij de `Arnhemse aanpak' konden we de politie-inzet in twee jaar terugbrengen van 250 naar een kleine 100 man per wedstrijd.''

Kesler kon in de Arena, waar Bayern München-bestuursvoorzitter Karl Heinz-Rummenigge zei voorlopig geen heil te zien in een Europese competitie, niet onder de indruk raken van de politie-inzet. ,,Bakker vergeet te vertellen dat de ME ook vaak werkeloos in de Rijnhal wacht omdat er niets gebeurt.'' En de directeur betaald voetbal raakte ook al niet ondersteboven van de toezegging van Bakker dat zijn politie-apparaat wil meewerken aan een vrijwillige meldingsplicht voor voetbalvandalen. ,,Wij willen daar de faciliteiten voor bieden. Dat mag best op het politiebureau'', stelde Bakker. Kesler koeltjes: ,,Dat is allemaal wel aardig, maar als iemand in hoger beroep kan gaan en pas na negen maanden wordt veroordeeld, is de rechter meestal een stuk milder.''

Meer bijval bij de bond kreeg Marco van Basten voor zijn ideeën. De huidige assistent-trainer van Jong Ajax schoof in een uitvoerig betoog de meeste van zijn eerder gelanceerde voorstellen voor nieuwe spelregels terzijde, zoals afschaffing van buitenspel en de invoering van twee arbiters. Hij beperkte zich tot twee wensen: de invoering van een camera achter het doel om te registeren of een bal nu wel of niet de doellijn heeft gepasseerd. En het instellen van zuivere speeltijd (2x35 minuten). Van Basten: ,,Heel veel speelminuten gaan nu verloren. Een wedstrijd duurt in werkelijkheid de ene keer 60 de andere keer 75 minuten. Topvoetbal is big business, volledig uitgebuit door de commercie. De belangen zijn groot. Randzaken krijgen veel aandacht, het spel op het veld raakt echter ondergesneeuwd. KNVB, FIFA en UEFA zouden zich erover moeten buigen.''

Hier loopt de zaak juist spaak. Geen enkel land mag van de wereldbond FIFA experimenteren met andere regels, stelde scheidsrechtersbaas Jaap Uilenberg. Hij zei een absolute voorstander te zijn van spelregelwijzigingen. Alleen een camera achter het doel wordt over enkele jaren misschien ingevoerd, meldde oud-scheidsrechter John Blankenstein. Verder wordt elke verandering getorpedeerd door één man: FIFA-voorzitter Joseph Blatter. ,,Als de FIFA jullie frustreert, moeten jullie te keer gaan tegen deze organisatie'', riep Van Basten wanhopig. Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik viel hem bij. ,,Wat doen we eraan? Blijven we wachten tot Blatter dood is?'' Maar Kesler hielp ook hen uit de droom. ,,Je krijgt Blatter niet weg in de schijndemocratie van de FIFA. One member, one vote. Dat geldt zelfs voor Togo. Alle kleine landen worden door Blatter te vriend gehouden met een kwart miljoen dollar.''

    • Erik Oudshoorn