Selectie?

Met verbazing las ik in het interview van Dirk van Delft met de Leidse rector magnificus Douwe Breimer de volgende zin: `Met de zestien beste middelbare scholen in de wijde omgeving van Leiden hebben we de afspraak gemaakt dat we hun drie à vier beste leerlingen, die zo getalenteerd zijn dat ze zich met de normale stof stierlijk vervelen, al in 5 en 6 vwo naar de universiteit halen.' (`Kennisecomomie is méér dan bèta', W&O, 20 september)

Het beste van het beste, het kan niet op. Het vervelende is alleen, dat we daar in dit land nog steeds geen criteria voor hebben. Als decaan had ik op het Leidse ICLON, de `schakel' tussen vwo en wo, een formuliertje kunnen invullen om mee te doen aan dit Pre-University College. En dan was mijn voortreffelijke school, het Haags Montessori Lyceum, nummer 17 geweest op de lijst, want ik herinner mij niet dat een sollicitatiegesprek bij de rector magnificus een vereiste was voor deelname hieraan.

Ik heb dat formuliertje niet ingevuld, omdat ik er, met de huidige overkill van aanbiedingen van bedrijven en opleidingen, nog even over na wilde denken. De leerlingen je school en je onderwijs uitsturen is niet niks. Wij gaan ervan uit dat leraren zelfs slimme leerlingen ook nog wel wat te bieden hebben. Middelbare scholen geven al lessen aan basisschoolleerlingen uit groep 8, universiteiten willen al met 5 en 6 vwo'ers aan de slag, steeds omdat het voorafgaande onderwijs niet `snel' genoeg is. Persoonlijk ben ik van mening dat het beter is de overheid te bewegen meer te investeren in de inhoud van het onderwijs zelf, van basisschool tot universiteit. Met dit soort pr wint de vorm het weer eens van de inhoud.