Scooter-revival

Oude brommers en nieuwe scooters zijn populair op straat, ziet fotograaf Chantal Keizer.

Moeders houd uw dochters binnen: de mods zijn terug. Dat wil zeggen: de variant van de 21ste eeuw. Strak gekapte en geklede jongens op fancy scooters, met achterop – in mini-skirt – een modet.

De mods waren de working class hero's uit de jaren zestig die zich in het weekeinde de stijl van dandy's aanmaten. Al hun geld staken ze in kleren en de verfraaiing van hun scooters. Ze hadden vaak maar één pak, maar dat was dan wel een maatpak. Ze droegen zwarte spitse schoenen en hun haar zat met gel naar achter geplakt.

Stadse jongeren laten zich graag inspireren door deze jaren zestig-helden. Het ziet er goed uit en zo'n scooter is ontzettend handig in het stadsverkeer. De tijd van deze `bohemian rock' is ook het thema van de najaarscollectie van Tommy Hillfiger. ,,Strakke broeken. Veel zwart en bordeaux. Strakke satijnen overhemden voor de mannen met paisley-prints. Dat is het beeld', zegt Denise Eichelbaum, sales- en marketing coördinator bij Tommy Hillfiger. Om de collectie te presenteren aan de sales-managers huurden ze onlangs de scooterclub van Amsterdam in. De genodigden werden door een scooter met berijder-in-stijl van het hotel opgehaald en naar discotheek Odeon gebracht, vroeger een belangrijke verzamelplaats voor de mods.

Vooral in Amsterdam is de scooter een ,,fashion-item'', zegt Eichelbaum. ,,Zo'n oude Piaggio is natuurlijk prachtig en dan in zo'n mini-skirt achterop.''

De oude brommers en Italiaanse scooters vallen inderdaad op langs de grachten, sommige zijn bont beschilderd of hebben een zadel bekleed met tijgerstof. Charly Luske (zanger/acteur en vriend van Tanja Jess) heeft een heel oud brommertje gekocht (zie foto), omdat hij hoopt dat die minder snel wordt gestolen. Wellicht dat ook de oude Tomos weldra een comeback beleeft. Het succes van de scooter is immers ook mede te danken aan de sexy televisie-kok Jamie Oliver die in zijn kook-programma vaak op zijn Aprilia door Londen rijdt.

    • Chantal Keizer