San Suu Kyi weer onder huisarrest

De Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi is gisteren vanuit het ziekenhuis naar haar huis teruggekeerd - en daar meteen onder huisarrest geplaatst.

,,Ze zal verder blijven rusten in haar woning onder toezicht van haar artsen terwijl de regering klaar staat om in haar medische en humanitaire behoeften te voorzien'', aldus een zegsman van de militaire junta.

De 58-jarige Suu Kyi werd vier maanden geleden gearresteerd na rellen tussen haar aanhangers en medestanders van het regime. Aanvankelijk was er sprake van dat zij gewond was. Ook is er gemeld dat zij in hongerstaking is gegaan. beide berichten zijn niet bevestigd. Tot haar opname in de kliniek vorige week, voor een gynaecologische operatie, werd ze op een onbekende locatie vastgehouden.

De NLD van Suu Kyi won in 1990 de parlementsverkiezingen, maar mocht van het militaire regime nooit regeren. Sinds zij haar strijd voor democratie in 1988 begon, heeft Suu Kyi al twee keer eerder onder huisarrest gestaan. Het vorige werd na negentien maanden vorig jaar mei opgeheven op aandringen van buitenlandse diplomaten.