Pensioentekort met schaduwzijden

Wij zijn een echtpaar van 40 jaar, met opgroeiende kinderen, een jaarinkomen van 70.000 euro en een huis met een spaarhypotheek, die afloopt in 2023. We hebben spaargeld, maar dat is voor de opleiding van de kinderen. Wij hebben via onze werkgevers een pensioenregeling en sloten particulier enkele verzekeringen. Onlangs constateerde onze assurantietussenpersoon een pensioentekort van 126.000 euro, uitgaande van 70 procent van ons huidig inkomen als pensioen en stoppen met werken op 65 jaar. Hij stelt een lijfrenteverzekering voor om het tekort te dekken, tegen een maandpremie van 140 euro. Bij overlijden van een van ons vindt er premierestitutie plaats. De premie valt ruim binnen de fiscale aftrekmogelijkheden. De einddatum van de verzekering kan vallen op het moment dat we 60 jaar worden, om te beoordelen of stoppen dan al tot de mogelijkheden behoort. Is dit de beste manier om ons pensioentekort te dekken of zijn er alternatieven? Is het niet riskant om een verzekering voor twintig jaar te sluiten, gezien de beperkende maatregelen van de overheid? Is het een optie om zelf die 140 euro te (laten) beleggen?

(J.T.K.)

Omdat u beiden deelneemt in een pensioenregeling heeft u een goede basis voor uw oude dag. Ik zou geen lijfrenteverzekering sluiten, maar zelf beleggen, tenzij u daar helemaal niets voor voelt. Daarbij moet u niet vergeten dat de nabestaandenvoorzieningen (via een pensioenregeling) meestal zijn gebaseerd op het ouderdomspensioen. Blijft dat achter, dan schieten die voorzieningen mogelijk tekort. Daar hoor en lees je weinig over. Gaat u zelf beleggen, sluit dan een flinke overlijdensrisicoverzekering voor uw nabestaanden.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen op de website www.nrc.nl/hiele

    • Adriaan Hiele