`Met pensioen op 70ste'

De pensioenleeftijd moet op termijn naar zeventig jaar. Pas dan kunnen werknemers genieten van een voltijdspensioen. Tot die tijd moeten ouderen de kans krijgen op de werkvloer gas terug te nemen. Dat stelt de econoom Lans Bovenberg in het jongste nummer van Verzekerd!, het magazine van het Verbond van Verzekeraars.

Het pensioen voor de zeventigjarigen zou 70 procent van het gemiddelde salaris moeten zijn. Op zestigjarige leeftijd een middelloonpensioen van 70 procent is te duur volgens Bovenberg, die eerder dit jaar de Spinozaprijs won. De econoom wil de financiële ruimte die met de verhoging van de pensioenleeftijd ontstaat, gebruiken voor de levensloopregeling. Hij vindt ook dat jongeren eerder moeten gaan sparen voor hun pensioen. Dat zou gecombineerd kunnen worden met de levensloopregeling. Jongeren zouden al op hun achttiende geld opzij moeten leggen. Dat spaargeld zouden ze kunnen aanspreken voor hun gezin als ze in deeltijd willen werken.