Kom maar op met die reddingsacties

Hij is onderweg, een lawine van aandelen.

Bedrijven in geldnood willen graag even bijtanken op de beurs. Komende week gaat het laatste kwartaal van het jaar in. Het heeft er alle schijn van dat menige onderneming nog vóór de jaarwisseling nieuwe aandelen moet uitgeven om levenskracht te houden.

Allereerst natuurlijk Ahold. Het supermarktconcern studeert op een miljardenemissie. Dat deed het supermarktconcern wel vaker. Voorheen om overnames te financieren. Nu om ruimte en tijd te kopen. Het bedrijf worstelt met een schuldenlast en moet bedrijfsonderdelen verkopen. Hoe meer geld Ahold met een aandelenuitgifte aantrekt, hoe minder de druk op het nieuwe bestuur om dochters te snel of te goedkoop van de hand te doen.

Staal- en aluminiumproducent Corus maakt nog steeds verlies en heeft geen geld voor een nieuwe saneringsronde. Hoe laag de koers ook staat, ook hier dreigt een reddingsactie via een claimemissie. En dan is er nog handelsbedrijf Hagemeyer. Dat onderhandelt al wekenlang met een bankenconsortium om meer lucht te krijgen. De kansen groeien dat het bedrijf die lucht straks, voor zover het nog kan, op de beurs moet gaan regelen.

Beleggers houden normaal gesproken niet van bedrijven die aandelen bijdrukken. Inflatie wordt geapprecieerd door schuldenaren, niet door de bezittende klasse.

Maar het zijn geen normale tijden. Wat is er gebeurd bij recente reddingsacties? De werknemers hadden pijn, maar de aandeelhouders profiteerden.

KPN kwam twee jaar geleden met een miljardenemissie. De aandelen stegen sindsdien met meer dan 30 procent, de beurs verloor juist in dezelfde periode. Supermarktbedrijf Laurus maakte vorig jaar juli een doorstart. De aandelen werden de helft meer waard, de beursindex staat iets lager dan toen. Telecombedrijf Versatel loste schulden af met nieuwe aandelen waarvan binnen een jaar de koers met een factor vijf is vermenigvuldigd. Kassa voor de beleggers die te hulp schoten.

In het buitenland speelden zich vergelijkbare taferelen af. Noodemissies van France Telecom, het Britse chemiebedrijf ICI of de Franse bouwmaterialengroep Lafarge leverden aandeelhouders veelal rendement op, geen verliezen.

Het is een van de verklaringen waarom de aandelenkoers van Ahold zo keurig blijft liggen, ondanks de groeiende kans op een miljardenemissie. In de tijd van KPN was dat wel anders. Bij Ahold zijn de beleggers klaar voor inflatie op hun aandelen. Nu de onderneming nog.