Kinderboeken

Er verschijnen zo veel kinderboeken in Nederland dat een beginnend lezer of de ouders vaak door de bomen het bos niet meer kunnen zien. De redactie van NRC Handelsblad spreekt haar voorkeur uit voor de boeken op deze pagina. Voor alle leeftijden wat, voor ieder genre een titel en voor elk kind een eigen plaatje.

In Wim Hofmans versie van Sneeuwwitje is het niet de boze stiefmoeder die het meisje bedreigt. Het is haar eigen moeder die haar probeert te vermoorden. Een huiveringwekkend sprookje dat eindigt in gruwelijke wraak. In verrassende taal.

Kleine Sofie is ziek, erg ziek. Toch, of eigenlijk: juist daarom, wil ze weten wat er in het leven te koop is en ook wat er gebeurt als je dood bent. Ze komt erachter. Er is veel narigheid in het leven, maar niet alleen. En wat er gebeurt als je dood bent?

Jubeltenen is één deel uit de Rita-reeks en wie er één leest, wil ze alle zes, om te weten wat Rita dacht toen ze een pukkie was totdat ze tien is. ,,Als je zoveel mogelijk je eigen boontjes dopt, vindt God je flink en helpt hij je beter bij levensgevaar.''

Iemandis`Opgestaan in de nacht wegens propvolle maan'. Gaat op het terras zitten. Daar ligt een eland. `Hij had geen honger/ dat zag je zo'. En andere gedichten, over iemand met witte billen, een opa tussen alligators en voeten met 6 vingers.

Gijsbrecht is een held. Hij is getrouwd met Badeloch en ze houden van elkaar. Maar Gijsbrecht is ook gewikkeld in een conflict. Zijn stad wordt belegerd. De verzen zijn heel anders dan die van Vondel, maar zeker zo aangrijpend.

Margriet Heymans is in De Wezen van Woesteland virtuoos aan de slag, ze is metrisch, ze is onmetrisch, ze gebruikt volrijm en halfrijm en geen enkel rijm, ze vertelt maar wat, ze springt alle kanten op. Het verhaal krijg je op de koop toe.

Hoe een boek zo adembenemend kan zijn vanaf de eerste zin is een raadsel. Je adem stokt, je hart bonst. Niets wordt opgelost. Dood blijft dood. Eenzaam blijft eenzaam. Moeders blijven, gelukkig, moeders.

Debutant Haring vertelt over genen en overerving en waarom brandweerwagens rood zijn en ijsberen wit. Met onnavolgbare tekeningetjes van ondermeer een breedvoetbuidelmuizenmannetje en geile beren.

Van ABC (`daar begint het mee') met de VW naar XYZ (`het einde van het alfabet'). Willem Wilmink is er nog, in zijn hoogstpersoonlijke abc-boek, voor iedereen die leren lezen wil of van letters houdt. Of hem mist.

Het vreemde wezentje Kweenie valt zomaar uit een verhaal op het bed van een meisje. Zij helpt hem zijn verhaal terug te vinden. Beeldverhaal met(woord)- grapjes over krokodillen en `doorgestreepte' of juist geheime verhalen.

Marokko aan de Plas gaat over integratieproblemen. Karlijn Stoffels schetst de verwarring en onzekerheid van Issa, een Marokkaanse jongen die zich bekneld voelt tussen de cultuur van zijn ouders en het Nederlandse leven op school en op straat.

Een hondje en een meisje vinden elkaar, maar raken elkaar door de ouders van het meisje, alias Grote Zweterd en De Scherpe, weer kwijt. Het hondje wil haar terug, en zij hem. Een verhaal over echte liefde en het lot. En het bot.

Eerste deel in reeks over Polleke. Een grotestads- kind dat zich al dichtend staande houdt temidden van haar junkievader, haar Marokkaanse vriendje dat niet met haar trouwen mag en haar moeder die zo nodig op haar meester moet verlieven.

Met weinig woorden maar met emotionele geladenheid wordt het verhaal verteld van Peet, een gevoelige, 15-jarige jongen die zich verantwoordelijk voelt voor zijn vader en zijn jongere broer Faas sinds hun moeder is gestorven.

Historische jeugdroman over Suriname, driehonderd jaar geleden. Map, een blanke plantersdochter, belandt op een dag tussen de marrons, de gevluchte slaven in het oerwoud. Ze ziet hoe het is om te overleven in een vijandige omgeving.

Een net verhuisde jongen zet zich in voor het behoud van uilenholen en tegen de komst van een pannenkoekenhuis. Hij vindt hierbij vreemde vrienden aan zijn zijde en onvermoede vijanden tegenover zich. En hij ontdekt wie hij is en wat hij eigenlijk wil.

Een aan The Catcher in the Rye herinnerende roman-in-monoloog-vorm over puber DJ Coombs die met zijn vlijmscherpe commentaar een cynisch en soms hilarisch beeld geeft van het verstikkende leven in een Engelse badplaats.

Veelvuldig bekroond schrijver, dichter en tekenaar Ted van Lieshout neemt zijn lezers mee op een ontdekkingsreis langs schilderijen en beelden, en door zijn eigen geest. Lees ook het mooi en meeslepend vormgegeven: Papieren Museum.

Jubelientje draagt dikwijls een hoed als een karrenwiel en heeft geen ouders. Dit eigenzinnige meisje en haar al even tegendraadse oma beleven doorsnee avonturen net even anders. De tekst en de tekeningen sprankelen om het hardst.

Ontroerend portret van een Spaanse hond met korte pootjes van het konings- koppel Els Pelgrom en Tjé Tjong-Khing. Ruik mee door de neus van Bombaaj, het droge platteland, de stad vol mensen en verkeer en de baas, o, die heerlijk geurende baas...

Het aangrijpende relaas van het Pools-joodse meisje Malka Mai laat afwisselend zien hoe een kind en een moeder de verschrikkingen van de tweede Wereldoorlog beleven en hoe de wrede scheiding hen uiteindelijk van elkaar vervreemdt.

Dumon Tak schreef een boek vol circusverhalen. Zo vertellen de circuskinderen over hun reizende leven en de circusschool. Je leert wat de spreekstalmeester doet en hoe de directeur moet laveren tussen gemeentelijke regels en verordeningen.

Ed Franck heeft Romeo en Julia naverteld voor kinderen. Franck heeft oog voor de rijkdom aan beelden bij Shakespeare en diens taalgebruik is soms letterlijk behouden gebleven. Een uitnodiging om de meester zelf te gaan lezen.

Beentjeweg en Ouwe Bonk, >

madame Zizi en Bayoemi de schoenlapper, geen mens geeft zijn personages zulke mooie namen als Paul Biegel. Hij verhaalt van vogels en vlooien, van de kilte in de refter en de hitte in het zuiden..

'Iemand uit deze klas is een heks' meldt het anonieme briefje tussen de stapel aardrijkskunde- schriften. Maar wie? Spannende en humoristische, bijna vergeten maar heruitgegeven voorloper van Harry Potter uit de jaren '70.

Ted van Lieshout kan tekenen, dichten en grappig zijn. Dit boek bevat een royale keuze uit zijn werk. ,,Jij bent mijn mooiste landschap./ Ik vind bomen helemaal niet zo mooi/ als jij er niet vóór staat''.

Bekroond prentenboek over bang zijn in het donker. `Wat doet krits krats piep plats onder mijn bed?' vraagt kikker Jeroen zich vertwijfeld af. Dat werkt aan- stekelijk op zijn vader.

Een klein jongetje maakt een gevaarlijke reis naar de andere kant van de tuin, langs een draak, een reus en piraten. Alleen met hulp van de lezer die alles van bovenaf ziet, haalt hij de overkant.

Het haasje Rudolf schrikt wakker: honderd wolven willen hem pakken! Honderd? vraagt moeder, weet hij dat zeker? Rudolf geeft toe dat het er misschien 50 waren, of 10, of 5 maar slapen kan hij niet meer.

Samenstelling: Judith Eiselin, Noor Hellmann en Marjoleine de Vos