JONGENS OF MANNEN

Daan Remmerts de Vries, Gouden Griffel 2003 voor Godje (Querido)

Zippy en Slos heetten ze, de katten waar Daan Remmerts de Vries in 1990 zijn debuut aan wijdde.

Achttien boeken later krijgt hij de Gouden Griffel voor zijn novelle Godje, voor kinderen vanaf een jaar of tien. Godje gaat over de charmante treiteraar Robbie Nathan, die gevangen in een nieuwbouwwijk zijn uiterste best doet groots en meeslepend te leven. Zijn vrienden worden daar de dupe van en uiteindelijk hijzelf ook, bijna.Daan Remmerts de Vries (1962) wilde aanvankelijk muzikant worden. Toen de muzikale doorbraak niet kwam, begon hij te schrijven en te illustreren.

Hij is een eigenzinnig kunstenaar die schrijft, tekent, schildert, fotografeert en knipt en plakt. Zijn hoofdpersonen, altijd jongens of mannen, leven op de grens van werkelijkheid en fictie. Uit zijn boeken spreekt het verlangen naar leegte en ongereptheid, en een grote liefde voor de natuur. Deze maand verschijnt zijn eerste roman voor volwassenen, IJspaleis.