In Europa deze zomer zeker 19.000 hittedoden

De hitte heeft deze zomer in Europa zeker 19.000 mensen het leven gekost. Waarschijnlijk zijn het er veel meer, want met name in Duitsland en Spanje is in de meeste gevallen geen relatie gelegd tussen iemands overlijden en de extreme warmte. In Frankrijk is het aantal officieel vastgesteld op 14.802. Italië houdt het voor de eerste twee weken van augustus op 1176, maar daar was het tot het eind van die maand snikheet, waardoor het totale aantal mogelijk oploopt tot meer dan 4000. De Spaanse overheid gaat er van uit dat 141 mensen door de hitte zijn overleden, maar die getal klopt niet met de 4230 meer doden in augustus van dit jaar ten opzichte van vorig jaar. In Nederland ligt het aantal hittedoden op 1000 tot 1400, aanzienlijk mer dan in België, dat niet verder komt dan 150. Kroatië, Macedonië en Montenegro komen opgeteld tot niet meer dan zeven slachtoffers.