Hecht Cup

De Nederlandse afvaardiging naar de Hecht Cup, die vorig weekend in Kopenhagen werd gespeeld, kon geen potten breken. Van de twee gelegenheidscombinaties, Brink-Burghout en Drijver-Van Eijck, kon dat in het sterke veld ook nauwelijks worden verwacht. Hun percentage van net iets boven de vijftig was op zichzelf aanvaardbaar. Van de eveneens in Denemarken aanwezige Jansma-Verhees gold natuurlijk een ander verhaal. Na de prachtige overwinning in de Modalfa Top 12 was een eindklassering rond het gemiddelde van misschien wel het sterkste paar van Nederland bepaald teleurstellend.

Sjoert Brink stal de show met een met veel gevoel afgespeelde 3SA. Het biedverloop was simpel: 1SA-3SA.

O/OW

♠ H 5

♡ H 9 6

♦ A 7 6 5

♣ B 9 8 6

♠ B 10 4 2

♠ A V 6 3

♡ V 8 3

♡ 10 4 2

♦ 10 3

♦ V 8 4 2

♣ V 10 7 4

♣ 5 2

♠ 9 8 7

♡ A B 7 5

♦ H B 9

♣ A H 3

Een aantal leiders gingen twee down in 3SA. Gezien de schoppen- en de hartenpositie was dat niet zo verwonderlijk. Sjoert Brink zat zuid en had het geluk dat west uitkwam in klaveren. Brink legde de boer, stak over naar ♣A en liet ♦B (!) razen. Met zijn ongebruikelijke aanpak hoopte Brink een extra hartenslag te ontwikkelen zonder het risisco te lopen dat west aan slag kwam. Die immers zou naar schoppen kunnen switchen. Oost nam ♦V en speelde ruiten door voor de heer. Brink, die de tien zag vallen, deblokkeerde ♦9 en zette toen zijn geld op ♡B (!). West dekte niet, zodat de boer al de negende slag betekende. Het werd nog mooier, want hierna ging het ♡A, harten naar de heer, ♦A en een kleine schoppen onderuit. Oost verzuimde op te stappen met de vrouw. West kwam aan slag met zijn inmiddels secce boer en moest nog een klaveren naar de heer van de leider brengen. Brinks geestige aanpak leidde tot tien slagen en was uiteraard de top. Zou west overigens ♡B wel hebben gedekt, dan wordt oost naderhand ingegooid met de derde harten om uiteindelijk naar ♠H te spelen.

www.nrc.nl/bridge: de merkwaardige alerteerregels.

    • Jan van Cleeff