Gouden handdruk

Na veertien jaar verlies ik mijn baan en ontvang een ontslagvergoeding van 60.000 euro, die ik niet direct nodig heb. Ik kan goed leven van mijn WW-uitkering, woon in een huurhuis, ben alleen en bezit een flink appeltje voor de dorst. Ik kan mijn gouden handdruk op vier manieren afwikkelen: in één keer, maar dan betaal ik 52 procent belasting. Daartegenover staat dat ik de zeggenschap houd over het netto restant en zelf op zoek kan gaan naar een redelijk rendement. Ik kan een stamrechtverzekering sluiten, die mij een periodieke uitkering verstrekt. Die biedt waarschijnlijk een matig tot slecht rendement en ik zit er jaren aan vast. Of ik kan een stamrecht BV oprichten en zelf verzekeraar spelen, met alle kosten en zorgen van dien. De vierde optie, het gouden handdrukfonds, wordt niet meer geaccepteerd door de belastingdienst. Ik ben geen risicomens en neig naar laten uitbetalen of het oprichten van een stamrecht BV. Doe ik mezelf dan tekort?

(S. de M.)

Zowel de stamrecht BV als de stamrechtpolis vervallen per 1 januari als alternatief voor de goudenhanddrukafhandeling. Beslis dus snel. Wat voor u voordelig is, moet een berekening uitwijzen, maar 60.000 euro voor een BV lijkt mij te weinig. Dus blijven direct uitkeren en de verzekering over.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen op de website www.nrc.nl/hiele