GEDICHTEN

Een selectie:

Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is

Tine van Buul en Bianca Stigter (samenstellers). Uitegeverij Querido ISBN 90 214 5571 4

Een heel royale bloemlezing uit poëzie voor kinderen en volwassenen waarvan elk gedicht op zijn kinderlijke vermogens is gekozen. Het boek kreeg heel terecht een gouden griffel en zou eeuwig in druk moeten blijven - sommige bloemlezingen zijn klassiek.

Van Alphen tot Zonderland

Anne de Vries (samensteller) De Nederlandse kinderpoëzie van alle tijden. Uitgeverij Querido 90-214-8647-4

Van de achttiende eeuw ( ,,Moeder heeft mij eenpop geschonken,/ o! wat ben ik in mijn schik'') tot nu (,,Soms als ik wakker word 's nachts zit hij in een hoek/ in het donker. Ik weet het, hij zoekt me''). 220 jaar kinderpoëzie in een heel lekker dik boek.

Het ijzelt in juni door André Sollie. Uitgeverij Querido ISBN 90-214-8248-7

Er loopt een jongen over straat,/ ik wed een glazenwasser./ Zijn moeder kookt een warme maaltijd./ Zijn lijf is nog alleen./ Met zijn blik op vrijdagavond/ kijkt hij feilloos/ langs me heen.//Ik blijf op hem staan lijken./ Een man/ haast.

We schilderen een vogel door Jacques Prévert. Vertaling Wim Hofman, Querido ISBN 90-214-7847-1

Wim Hofman, die zelf prachtig kan prozadichten, zag dat Jaques Prévert veel meer door iedereen gelezen moet worden. Hij sloeg aan het vertalen en zie: allemaal verrassende, speelse en rare gedichten voor iedereen. Bijvoorbeeld over de enige kat van het dorp die de enige vogel van het dorp half heeft opgevreten.

Jij bent mijn mooiste landschap door Ted van Lieshout. Uitgeverij Leopold. ISBN 90-258-3740-9

Ted van Lieshout kan alles zelf: tekening, dichten en grappig zijn. In dit boek staat een royale keuze uit zijn werk. Van het gedicht `37 graden' (,,Ik ben mooi/ weer. Ik heb/ het 37 graden.'') tot het mooie titelgedicht: ,,Jij bent mijn mooiste landschap./ Ik vind bomen helemaal niet zo mooi/ als jij er niet vóór staat''.

Hee meneer Eland door Eva Gerlach.Querido 90-214-6369-5

Iemand is ,,Opgestaan in de nacht wegens propvolle maan''. Gaat op het terras zitten. Daar ligt een eland. ,,Hee meneer eland.'' Beest zegt niets terug. ,,Hij had geen honger/ dat zag je zo''. En andere gedichten, bijvoorbeeld over iemand met witte billen, een opa tussen de alligators en voeten met zes vingers.

En verder Zie ook op pagina 1: Edward van den Vendel, Johanna Kruit.