Feyenoord-legioen?

Het is de laatste tijd stil in de Kuip, zeker tijdens de topper tegen PSV vorige week. Heeft het supporterslegioen het vertrouwen in Feyenoord verloren?

Jorien van den Herik, voorzitter Feyenoord op website van de club: ,,Ik begrijp de onvrede van de supporters, maar er moet wel respect zijn voor onze tomeloze inzet om het geld te verdienen waarvan spelers gekocht en betaald kunnen worden. Natuurlijk staan we liever bovenaan, want je weet ook: als dat niet gebeurt, worden er irrelevante zaken als medeoorzaak bijgehaald. Dat is nu het geval met de kritiek op onze commerciële activiteiten. Zonder die activiteiten heeft Feyenoord geen bestaanrecht meer binnen het betaald voetbal, zo eenvoudig is dat. Van de recettes kunnen we nog niet een derde van de salarissen van de spelers betalen. Televisiegelden, mediarechten, sponsoring en merchandising zijn naast de recettes de bloedaders waar we op draaien. Wereldtoppers kunnen we niet kopen. Aan te hoge salariseisen kunnen we niet voldoen en daarom moeten we spelers laten gaan. Het geld ontbreekt daar voor. Het zou alleen kunnen als we onze eigen talenten voor miljoenen euro's zouden verkopen. Het legioen zal spelers als Buffel, Ono en Van Persie juist willen houden. Daar is heel veel geld voor nodig. Dat hebben we twee supportersgroepen al lang uitgelegd. Zonder commerciële activiteiten zouden we verloren zijn.''

Jan van de Wal (41), seizoenkaarthouder en CDA-raadslid in Uithuizermeeden (Noord-Groningen): ,,Ik ervoer die stilte als gelatenheid. Het is ook een compleet nieuw elftal. Je hoopt dat ze het goed doen, maar dat mag je niet verwachten. Spelers als Schreuder, Kuyt en Lazovic moet je tijd en ruimte geven om te groeien. De knulligheid bij de 1-0 voor PSV deed me wel denken aan het seizoen 1990-'91, toen Feyenoord degradatievoetbal speelde. Maar ik ben het vertrouwen in bestuur en spelers niet kwijt. Ik kom al sinds 1970 in de Kuip. Feyenoord heeft het wel vaker moeilijk gehad. `Feyenoord-supporter ben je niet voor de lol', zei Gerard Cox ooit. Zelf zit ik in vak dubbel D, een gezinsvak met veel vaders die het niet zo zwart-wit zien als de jongens van vak S. Hun koppen buiten het hek spreken boekdelen.''

Willem Veenman, voorzitter van de supportersvereniging van Feyenoord: ,,Of ze het vertrouwen kwijt zijn, weet ik niet. Supportersgedrag is heel onvoorspelbaar. Die stilte zou je ook kunnen zien als teken dat de supporters nog wel vertrouwen hebben in de spelers en wachten op betere resultaten. Velen hadden verwacht dat PSV voor dit Feyenoord nog een maatje te groot was. Petje af voor de spelers, hoor. Ze werken zich vijf slagen in de rondte en dat wordt in Rotterdam wel gewaardeerd. Maar het vertrouwen in het bestuur is niet groot bij het legioen. In slechte tijden krijgt de voorzitter al snel de schuld en als ze winnen is het `hosannah'. Zo werkt dat in het voetbal. De supporters begrijpen het aan- en verkoopbeleid niet, zeker door de nadruk die wordt gelegd op merchandising. Ze staan kennen de ingrediënten van het beleid niet. Daarom roepen we het bestuur op te communiceren met de supporters en meer openheid van zaken te geven.''

Peter Houtman, oud-speler van Feyenoord: ,,De supporters van Feyenoord staan bekend om hun trouw. Zolang de spelers inzet tonen, kunnen ze rekenen op steun. Na de wedstrijd tegen PSV werd toch geklapt. Maar die stilte is me ook opgevallen. Dat was ontnuchterend. Na de 2-1 voor PSV was het over met Feyenoord. Het is nu bij het legioen meer een kwestie van hopen dan dat ze rekenen op goede prestaties. Ik denk dat de supporters realistisch zijn over deze ploeg. Ze hebben tijd nodig, maar het moet ook weer niet te lang duren, want dan begint het publiek luider te morren. Feyenoord hoort bij de top-3 en de mensen verwachten wat terug voor hun seizoenskaart. Feyenoord-supporters maken van hun hart geen moordkuil en zeggen waar het op staat. Het vertrouwen in het bestuur is inderdaad niet groot. De voetballerij is opportunistisch. Het beste medicijn blijft winnen.''