Extra geld voor streekziekenhuis

Streekziekenhuizen in dunbevolkte gebieden krijgen 32 miljoen euro extra van minister Hoogervorst (Volksgezondheid). Op die manier wordt de bereikbaarheid van de spoedeisende hulp op het platteland gewaarborgd. De ministerraad stemde gisteren in met het plan.

De norm is dat patiënten binnen 45 minuten per ambulance in het ziekenhuis moeten kunnen zijn. Voor 98,8 procent van de Nederlanders (met uitzondering van de Waddeneilanden en delen van Zeeland) is dat nu het geval. Maar de bereikbaarheid staat onder druk omdat een aantal streekziekenhuizen in de rode cijfers zit. Van de acht kleinere ziekenhuizen in Nederland hadden zeven in de afgelopen drie jaar een negatief exploitatieresultaat.

Om te voorkomen dat deze ziekenhuizen hun deuren sluiten, trekt Hoogervorst vanaf volgend jaar gemiddeld voor tien streekziekenhuizen 1,5 miljoen euro extra uit: Delfzijl, Dirksland, Dokkum, Emmeloord, Hardenberg, Hoogeveen, Oldenzaal, Stadskanaal, Winschoten en Zevenaar. Het gaat om ziekenhuizen in gebieden met minder dan 72.500 inwoners, en zonder een ander ziekenhuis in de directe omgeving. De reden dat bijvoorbeeld de streekziekenhuizen in Velp en Baarn niet voor de zogeheten bereikbaarheidstoeslag in aanmerking komen, is dat ze te dicht in de buurt staan van andere ziekenhuizen. Bovendien trekt Hoogervorst de vergoeding per bed en die van specialisten in de polikliniek van veertig kleinere ziekenhuizen (van de in taal 107 in ons land) op tot die van het niveau van de middelgrote ziekenhuizen. Verder komt hij later dit jaar met een plan om de knelpunten in de ambulancezorg aan te pakken. Hiervoor heeft hij nog eens 18 miljoen euro. Daarmee moet ook de bereikbaarheid van spoedeisende hulp op bijvoorbeeld de dunbevolkte Waddeneilanden worden verbeterd.

Steeds meer ziekenhuizen fuseerden in de afgelopen decennia, met als gevolg dat de bereikbaarheid van de spoedeisende hulp in de provincie onder druk kwam te staan. Om die ontwikkeling te stoppen dwong de Tweede Kamer in 2001 aan de hand van en motie een zogenaamde fusiestop af. Deze fusiestop is nog steeds van kracht. Van Hoogervorst mogen ook kleine ziekenhuizen vanaf volgend jaar assistent-geneeskundigen opleiden.