Eindelijk de ouwe lullen voorbij

Reinier Saxton (15) en Wouter de Vries (16) hebben zich gekwalificeerd voor het Dutch Open. Nederland heeft eindelijk jong golftalent. ,,Ja, ik probeer Tiger Woods te imiteren.''

Wouter de Vries won onlangs de Nick Faldo Junior Series, een groot toernooi voor internationale toptalenten. De Engelse prins Andrew, een golffanaat, overhandigde hem persoonlijk de bokaal. De volgende dag mocht De Vries als extra beloning een rondje spelen met de Engelsman Nick Faldo, een golfgrootheid. Een paar honderd nieuwsgierigen kwamen op het duel af.

,,Faldo wilde om geld spelen, maar dat heb ik beleefd afgeslagen'', vertelt De Vries. Faldo, drievoudig winnaar van het Brits Open en de US Masters, speelde twee slagen onder het baangemiddelde van de Brocket Hall Golfclub. Tegen De Vries was dat niet goed genoeg. ,,Ik speelde geweldig en maakte min 5. Als we om geld hadden gespeeld, was ik dertig pond rijker geweest. Nu moest ik hem een golfballetje geven met mijn handtekening erop.''

Faldo zal het balletje zeker bewaren, want hij voorspelde de jonge Nederlander een mooie toekomst. ,,Ik moest aandacht besteden aan de positie van mijn voeten bij het begin van de swing, het `oplijnen'. Afgezien daarvan kon hij geen fouten in mijn spel ontdekken. Ik moest gewoon zo doorgaan, dan zou het wel goed komen.''

In hetzelfde toernooi werd de 15-jarige Reinier Saxton tweede. `Dutch Dominate Junior Series', kopte een Engelse krant. Steeds vaker laten jonge Nederlandse golfers van zich horen in buitenlandse toernooien. Volgens Chris van der Velde, bondscoach van de Nederlandse mannen, zijn die successen geen incidenten. ,,Er is veel talent in Nederland. Naast Reinier en Wouter kan ik nog een handjevol spelers noemen dat het in zich heeft ver te komen. Ze doen niet onder voor leeftijdgenoten uit echte golflanden als Amerika en Groot-Brittannië. De Nederlandse Golf Federatie (NGF) steekt veel geld in topgolf (730.000 euro per jaar, red.) en de organisatie is goed. Daarvan plukken we nu de eerste vruchten.''

Golf groeit al jaren in snel tempo, maar het merendeel van de spelers in Nederland is aardig op leeftijd. De NGF telt inmiddels tweehonderdduizend leden. Daarvan zijn er tienduizend jonger dan 22 jaar. Van die groep zijn er 2.500 jonger dan twaalf jaar. ,,Vergeleken met een paar jaar terug is dat een mooi aantal'', vindt Van der Velde, ,,maar het is natuurlijk nog steeds heel weinig. Hoe groter die groep jonge golfers is, hoe groter de kans op topgolfers in de toekomst.''

Reinier Saxton is lid van Houtrak, een in 1996 opgerichte golfclub in Halfweg, niet ver van Amsterdam. Hij begon vijf jaar geleden met spelen. Over twee weken wordt hij op de Hilversumsche Golfclub de jongste speler ooit in het Dutch Open. ,,Ik ga lekker spelen, heb niets te verliezen. Het halen van de cut zou heel gaaf zijn.'' Saxton komt uit een golffamilie. Zijn vader won drie keer het Nationaal Open en is golfleraar. Zijn grootvader was bestuurslid bij de NGF. Zijn idool is Tiger Woods. ,,Tiger is dé man, natuurlijk. Hoe hij kijkt, de manier waarop hij loopt, Tiger straalt uit dat hij de beste is zonder arrogant te zijn. Ja, ik probeer zijn houding te imiteren, maar dat is moeilijk.''

Saxton, onlangs ook al de jongste winnaar ooit van het Nederlands matchplay kampioenschap, gaat zeker proberen van golf zijn beroep te maken. ,,Niet als golfleraar, ik wil de Tour op. Ik weet dat ik het in me heb en ik wil heel graag. Maar eerst maak ik mijn school af.'' Saxton zit in Havo 4. Op school kijkt niemand raar op van het feit dat hij golf speelt. ,,Ik zit op een beetje bekakte school, het Kennemer Lyceum, daar is golf niet zo bijzonder.''

Wouter de Vries zit in Mavo 4. Zijn klasgenoten hebben hun ideeën over golf bijgesteld. ,,Eerst vonden ze het een kaksport. Toen ze me in de krant en op televisie zagen verschijnen, vonden ze het leuk worden.'' Hij golft pas vier jaar en is lid van twee golfclubs: De Veluwse en Salland. De Veluwse is dicht bij huis, maar die club liet pas leden toe vanaf twaalf jaar. ,,Ik geloof dat ze inmiddels een uitzondering maken voor kinderen van leden, maar dramatisch blijft het'', zegt De Vries. Om toch te kunnen golfen werd hij eerst lid van de Sallandsche. Tegenwoordig is hij bijna iedere dag op een van de twee clubs te vinden. Als hij daar niet traint, controleert hij zijn swing thuis voor de spiegel, of hij put op zijn slaapkamer balletjes tegen de punt van zijn bed. ,,Puts van twee, drie meter, die zijn zo belangrijk.''

Volgend jaar gaat hij waarschijnlijk naar de Verenigde Staten. ,,De Universiteit van Tennessee heeft interesse getoond. Maar eerst een jaar High School. Het lijkt me wel wat, golf en studie combineren.'' Hoe goed de studieresultaten ook zullen zijn, De Vries gaat topgolfer worden. ,,Dat is mijn grote droom.''

Bondscoach Van der Velde heeft vertrouwen in het tweetal. ,,Wouter en Reinier hebben alles in huis. Als de onvermijdelijke tegenslagen komen, zal blijken hoe diep ze kunnen en willen gaan om te slagen.'' Van der Velde groeide op in Amerika. Hij ergert zich regelmatig aan de Nederlandse sportmentaliteit. ,,Nederland is een fantastisch land, het sociale systeem is prachtig. Maar het werkt zo beschermend dat mensen stagneren. De behoefte om alles te geven is er vaak niet. Bij golfers zie je dat zeker terug.''

Van der Velde hoopt dan ook dat er meer kinderen uit ,,lagere milieus met golf in aanraking komen. In het verleden waren bijna alle jonge golfers in Nederland van goede komaf. Als je vader multimiljonair is, kun je ook de top halen in sport, maar over het algemeen hebben die kinderen niet de echte honger om iets te bereiken.''

Van der Velde, die zelf een paar jaar op de Europese Tour speelde, probeert de Nederlandse golfers iets van zijn Amerikaanse sportmentaliteit mee te geven. ,,Nederland is geen golfland, er is nog geen golfcultuur. Dat zorgde er voor dat veel Nederlandse golfers last hadden van zelfonderschatting. Ze waanden zich bij voorbaat kansloos tegen jongens uit grote golflanden. Die mentaliteit heb ik weten te veranderen.'' Wouter de Vries beaamt deze zienswijze. ,,Chris hield me voor dat er niemand is die van me kan winnen als ik een goede dag heb. Het heeft even geduurd, maar inmiddels geloof ik hem.''

Eerder dit jaar won De Vries het Brits Open voor spelers tot en met zestien jaar. Hij staat te boek als een spectaculaire speler die iedere vlag aanvalt en de bal over afstanden slaat waar Tiger Woods zich niet voor zou schamen. ,,Mijn verste drive dit jaar was 359 meter.''

Voor iedereen die nog steeds denkt dat golf een sport voor ouwe lullen is, heeft Wouter een simpel advies. ,,Probeer het zelf eens, dan praat je wel anders.''