Doodzieke paus heeft veel haast

Het Vaticaan zal volgens veel Italiaanse kranten mogelijk al op 22 oktober een vervroegd consistorie organiseren, waarbij nieuwe kardinalen worden benoemd. Dat is vijf maanden eerder dan gepland. Dit wijst op haast binnen het Vaticaan en grote bezorgdheid over de gezondheidstoestand van de kerkvorst.

De acute symptomen van een darmblokkade, die de paus eerder deze week overvielen, zijn overwonnen en donderdag ontving hij tijdens een audiëntie alweer 28 bisschoppen. Maar toch blijft men zich in het Vaticaan grote zorgen maken. Doktoren houden de paus permanent onder controle en hij is een dag eerder dan gepland van zijn vakantieverblijf teruggekeerd naar Rome. Zo kan hij beter worden verpleegd en is hij dichter bij het ziekenhuis Gemelli van de katholieke universiteit, waar permanent een appartement voor hem in gereedheid wordt gehouden, en dat door de paus zelf wel het derde Vaticaan wordt genoemd, omdat hij er inmiddels vanwege verschillende kwalen en de aanslag op zijn leven in 1981 al 135 dagen heeft moeten doorbrengen.

Een vervroegd consistorie zou daarvan ook een teken zijn. Een maand geleden nog, zo schrijft de Romeinse krant Il Messaggero, ontkenden belangrijke kardinalen dat de paus zijn negende consistorie met enkele maanden zou vervroegen. Dat zou ongepast zijn, omdat het de aandacht zou afleiden van zijn 25-jarig jubileum op 16 oktober. Ook zou het de indruk kunnen wekken dat het slecht gaat met zijn gezondheid en bovendien zou het vrijwel onmogelijk zijn alle kardinaalsgewaden op zo'n korte termijn te laten vervaardigen.

Maar gezien de toestand van de paus is een vervroegd consistorie nu zeer waarschijnlijk, aldus Vaticaanwatchers. Er zijn drie hypotheses. Of zondag maakt de paus bekend dat hij op 22 oktober nieuwe kardinalen zal benoemen. Of half oktober kondigt hij hetzelfde aan voor 23 november, of half januari voor 21 of 22 februari.

De paus zal het consistorie gebruiken om iedereen die hem trouwe dienst heeft bewezen op de valreep in de kardinaalsstand te verheffen. Gesproken wordt van een recordaantal van vijftig nieuwe kardinalen.

Ze zouden samen met alle andere kardinalen onder de tachtig jaar in het volgende conclaaf mogen meebeslissen wie de nieuw paus wordt. Volgens de Vaticaanse wet mogen 120 kardinalen deelnemen aan die verkiezing, maar met de komende golf nieuwe kardinalen zal Johannes Paulus dat door hem zelf vastgestelde aantal naar alle waarschijnlijkheid ruim overschrijden.