Dewinter prijst Rotterdamse aanpak

Filip Dewinter van het Vlaams Blok vindt dat Rotterdam verder is met de uitvoering van beleid ,,dat recht doet aan de gevoelens van de mensen'' dan Antwerpen. In die stad heeft het Vlaams Blok net als Leefbaar Rotterdam bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen eenderde van de stemmen gehaald. Maar anders dan Leefbaar Rotterdam zit het Vlaams Blok sindsdien niet in het college.

Dewinter bracht gisteren een werkbezoek aan Rotterdam. Hij deed zijn uitspraken tijdens een persconferentie na afloop op het stadhuis. Het werkbezoek had plaats op uitnodiging van Michiel Smit, die eerder dit jaar door Leefbaar Rotterdam wegens extreem-rechtse sympathieën uit de fractie werd gezet. Dewinter en Smit menen dat Leefbaar Rotterdam en het Vlaams Blok veel overeenkomsten hebben. ,,Het zijn twee politieke stromingen die met gelijklopende voorstellen komen, al is de één misschien wat radicaler dan de ander'', aldus Dewinter.

Behalve Smit was ook Leefbaar-Rotterdamlid Joop van Heijgen van de partij tijdens het werkbezoek. Van Heijgen heeft zich de afgelopen anderhalve week van de fractie vervreemd door te stellen dat de fractie hardere standpunten in moet nemen (,,Ik ben niet tevreden met het profiel van onze fractie. Het is slappe thee''), alsmede het vertrek te eisen van fractieleider Ronald Sørensen. Naar verwachting is Van Heijgen sinds gisteren niet meer welkom in de fractie. B en W van Rotterdam (Leefbaar Rotterdam, CDA, VVD) verliezen met zijn vertrek de steun van een raadsmeerderheid.

Dewinter bleek onder de indruk van het Rotterdamse politieke debat over een mogelijke allochtonenstop. ,,Dat debat hebben wij nog niet eens aangevat.'' Het debat over een allochtonenstop leek hem overigens ,,logisch na wat ik vandaag in bepaalde wijken heb gezien''.

Dewinter was verder te spreken over het zero tolerance beleid van Rotterdam (,,Zero tolerantie moeten we bij ons nog invoeren''), de controleurs op de tram (,,Daar praten wij alleen nog maar over'') en de veiligheidsindex waarmee het college per wijk toename en afname van veiligheid meet (,,Dat idee ga ik meenemen'').

Het verbaasde Dewinter dat Rotterdam het aantal allochtonen per wijk bijhoudt. De roep om een allochtonenstop is terug te voeren op een demografisch onderzoek waaruit bijvoorbeeld bleek dat de Rotterdamse deelgemeente Charlois in 2017 mogelijk 85 procent allochtonen telt.

Dewinter: ,,Hier houdt men aantallen allochtonen bij. Dat doen wij bij ons niet. Ik vind dat heel positief. Men steekt hier de kop niet in het zand.''

Maar hij zag ook zaken die hem niet aanstonden, zoals de aanstaande bouw van een tweede, grote moskee. ,,Die moskee krijgt minaretten zo hoog als de lichtpilaren van het Feijenoordstadion. Daar zijn we bij ons nog niet aan toe.''