Death to Smoochy

In Death to Smoochy pakt regisseur-acteur-producent Danny DeVito precies het soort cynisme aan waarmee populaire televisieseries voor kinderen uitverkoop houden.

Het is een volkomen onevenwichtige en hilarisch hysterische mediasatire, die de Nederlandse bioscopen net niet haalde, maar wel een herkansing op dvd verdient. Robin Williams speelt kinderheld Rainbow Randolph, voormalig presentator van een kinderprogramma, die zich in populariteit voorbij gestreefd ziet door een nieuwe held aan het pluchen firmament: de politiek correcte paarse neushoorn Smoochy (waarin zich acteur Edward Norton heeft verstopt). Had hij maar niet zo dom moeten zijn om zich door de ouders van de kinderen in zijn publiek te laten omkopen om hun kroost op de buis te krijgen. De titel verraadt al wat er verder moet gebeuren. Deze film is nadrukkelijk niet voor kinderen bedoeld. Ook hier zijn de verwijzingen naar nazisme en totalitaire opvattingen over macht en geld in de mediacratie niet van de lucht. Natuurlijk lijkt Smoochy ook op alle Teletubbies, Tweenies en andere luierdragende knuffelfiguren. Ze moeten regisseur DeVito een doorn in het oog zijn. Zijn voorlaatste regie was Matilda (naar het boek van Roald Dahl) uit 1996, waarin hij bewees dat kwaliteitsfilms voor kinderen maar beter volkomen politiek incorrect kunnen zijn. Hij krijgt niet vaak de kans die te maken.

FILM ***

Extra's ***

    • Dana Linssen