De Bruijn verzoent zich weer met TZA

Inge de Bruijn hervat komende week de training bij de Stichting Topzwemmen Amsterdam (TZA). Dat is de uitkomst van een ruim twee uur durend gesprek dat de drievoudig olympisch kampioene gisteravond had met TZA-hoofdcoach Fedor Hes.

Twijfels rezen begin deze maand, toen in het Sloterparkbad het startschot voor het olympisch seizoen klonk en De Bruijn spoorloos bleek te zijn. Niemand wist waar de 30-jarige sprintster verbleef. Begin deze week meldde De Bruijn zich, waarna Hes prompt een gesprek arrangeerde. Vraag was of de zwemdiva nog in Amsterdam wenste te trainen en zo ja, hoe de voorbereiding op de Olympische Spelen in Athene (2004) er uit zou moeten zien.

Hes toonde zich gisteravond vooral opgelucht. ,,Het was een goed gesprek, waarin we een aantal misverstanden uit de weg hebben geruimd. Inge bleek nogal geïrriteerd over het feit dat ook ik in de aanloop naar de wereldkampioenschappen (twee maanden geleden in Barcelona, red.) mijn twijfels had geuit over haar deelname, gelet op haar trainingsachterstand. Dat heeft ze opgevat als een motie van wantrouwen, zo van: Fedor ziet het absoluut niet in mij zitten. Het tegendeel is waar, en daarvan heb ik haar vanavond hopelijk kunnen overtuigen.''

De Bruijn vierde vorige maand, vlak na haar gouden dubbelslag in Barcelona (50 vlinder en 50 vrij), haar dertigste verjaardag en kreeg bij die gelegenheid van een van haar privé-sponsors een reis naar het buitenland aangeboden. Daar ging de meervoudig Europees- en wereldkampioene op in. Hes: ,,Omdat Benno (TZA-assistent Kuipers, red.) ook bij dat feestje aanwezig was, ging Inge er gemakshalve vanuit dat wij wisten waar ze uithing en dat wij het dus allemaal wel best vonden.''

Dat bleek niet het geval. ,,Maar dat is nu verleden tijd'', bezweert Hes. ,,We beginnen met een schone lei, zoals dat heet. Inge is een fantastische zwemster. Dat zal ik voortaan wat vaker uitdragen. Inge is gebaat bij positivisme.''

Niemand hoeft te twijfelen aan de olympische ambities van De Bruijn, weet Hes sinds gisteravond. ,,Die blik in haar ogen sprak boekdelen. Inge wil zo vreselijk graag, daar zal het niet aan liggen.''

    • Mark Hoogstad