Dankbare Chirac belde met Duisenberg

De Franse president Jacques Chirac, die er in 1998 op aandrong dat Wim Duisenberg maar voor vier jaar zou worden benoemd als president van de Europese Centrale Bank, heeft Duisenberg uiteindelijk persoonlijk bedankt voor diens besluit langer aan te blijven. Dit zegt Duisenberg vandaag in een vraaggesprek ter gelegenheid van zijn afscheid als ECB-president per 1 november.

In 1998, toen Duisenberg op een top van regeringsleiders van de EU benoemd werd tot ECB-president, was Chirac nog Duisenbergs grootste tegenstander. De Franse president stond er op dat Duisenberg zijn termijn van acht jaar maar voor de helft zou volmaken, om daarna plaats te maken voor de Franse bankpresident Jean-Claude Trichet. Duisenberg zegt dat zijn besluit om langer dan vier jaar te blijven aanvankelijk was in ingegeven door het optreden van Chirac destijds.

Omdat Trichet in de tussentijd verwikkeld raakte in een rechtszaak over onregelmatigheden bij de Franse staatsbank Crédit Lyonnais, bood Duisenberg daarna aan om nóg langer aan te blijven tot de uitspraak over Trichet er was. Na diens vrijspraak op 18 juni kon Trichet op de Europese top in Thessaloniki daags daarna toch als ECB-president worden voorgedragen.

Op zondag 22 juni, toen de top afliep, belde Chirac Duisenberg thuis op. ,,Ik denk dat het charme was dat hij me belde,'' zegt Duisenberg. ,,Hij heeft het in ieder geval niet publiek gemaakt. Hij bedankte me dat ik langer was aangebleven. Hij bedankte me ook voor de wijze waarop ik er sans rancune in de publiciteit mee was omgegaan.''

Vraaggesprek: pagina 12

    • Jannetje Koelewijn
    • Maarten Schinkel