Bremer: arrestaties Al-Qaeda in Irak

Het Amerikaanse leger houdt in Irak 19 vermeende Al-Qaedastrijders vast. Dat bevestigde de Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, gisteren tegenover journalisten.

Volgens Bremer, in de Verenigde Staten om het Congres te vragen om meer financiële steun in Irak, komen de ,,terroristen'' binnen via Syrië. Bremer wilde verder geen details geven, maar zei wel dat buitenlandse strijders een groot probleem zijn voor de coalitietroepen. De VS houden 248 buitenlanders vast in Irak, onder wie Syriërs, Iraniërs en Jemenieten. Op de vraag hoe hij wist dat de 19 arrestanten lid zijn van Al-Qaeda, antwoordde Bremer dat dit uit ondervragingen naar voren is gekomen.

In New York meldde de Afghaanse president Hamid Karzai dat Al-Qaeda in zijn land is uitgeroeid. Maar hij waarschuwde in een interview met persbureau AP dat als de internationale gemeenschap niet meer hulp geeft, het terroristische netwerk opnieuw machtig zou kunnen worden.

,,Als we niet de hulp krijgen die we nodig hebben, als we niet de veiligheidshulp krijgen, zal Afghanistan niet stabiel worden en de instabiliteit van Afghanistan zal schade toebrengen aan de rest van de wereld zoals het eerder deed'', zei Karzai in een referentie aan de aanslagen van 11 september 2001 op New York en Washington waarvoor Al-Qaeda verantwoordelijk wordt gehouden.

Karzai gaf buurland Pakistan deels de schuld voor het feit dat Al-Qaeda nog niet is opgerold. ,,Pakistan heeft niet genoeg gedaan tegen de regionale elementen van terrorisme, de lokale elementen'', zo meent de Afghaanse president, die eveneens zei dat de Talibaan met duizenden gelijk terugkeren uit Pakistan en in Afghanistan aanslagen uitvoeren.