Beurzen sluiten week af met forse koersverliezen

Een handelsweek die vooral koersverliezen te zien gaf, kreeg gisteren een passend slot. Alle belangrijke indexen sloten vrijdag lager. In Nederland verloor de toonaangevende AEX-index 1,3 procent, in de Verenigde Staten noteerden Dow Jones en Nasdaq aan het eind van de dag respectievelijk 0,3 procent en 1,4 procent lager.

,,Het was een vervelende week voor de Europese beurzen met die dalende dollarkoers. Op de beursvloeren keek iedereen uit naar het weekeinde en was er weinig animo om te handelen'', klaagde een analist in Amsterdam. Beleggers vrezen dat door de goedkoper wordende dollar Europese producten te duur worden. Bedrijven die veel handel drijven in de Verenigde Staten, menen dat zij minder verdienen aan hun Amerikaanse verkopen.

Positieve cijfers over de Amerikaanse economie en het consumentenvertrouwen wisten beleggers niet in gunstig te stemmen. Gucci was veruit de grootste daler. De koers van het Italiaanse bedrijf voor luxegoederen ging onderuit met bijna 15 procent en noteerde 73,60 euro. Het aandeel was ex-dividend nadat Gucci zijn aandeelhouders een superuitkering had gegeven. Een andere grote verliezer was Van der Moolen. Het effectenhuis zakte 6,3 procent naar 9,44 euro. Het aandeel staat al langer onder druk, omdat de Amerikaanse beurstoezichthouder onderzoek doet naar vermeende illegale handelspraktijken bij het effectenhuis.

De grootste stijger in de AEX-index was Buhrmann met 4,8 procent tot 6,58 euro. Het handelshuis in kantoorartikelen had eerder op de dag een opwaardering gekregen van kredietbeoordelaar Moody's. Van de 25 fondsen in de AEX-index wisten slechts vijf uit de rode cijfers te blijven. Andere winnaars, naast Buhrmann, waren de chemieconcerns DSM en Akzo Nobel, postbedrijf TPG en supermarktonderneming Ahold.

KLM was een blikvanger in de MidKap-index. De luchtvaartmaatschappij steeg met 3,8 procent door de veronderstelde nakende samenwerking met Air France.

De Amerikaanse Dow-Jonesindex en Nasdaq sloten lager in afwachting van de kwartaalcijferperiode die in de VS volgende week begint. Van de ene kant was er een opwaartse herziening van het groeicijfer van de Amerikaanse economie, maar dat vonden veel analisten oud nieuws. De bedrijfsresultaten in het derde kwartaal zorgden voor meer onzekerheid, schatten ze in. Daarnaast liet onderzoek zien dat de consument nog niet veel vertrouwen heeft in een economisch herstel.