ATHENE 2004

Even ten zuidoosten van Athene, bij Neo Faliron, wordt het olympisch ruitercentrum Markopoulos gebouwd.

Op de plaats waar nu nog de paardenracebaan ligt, moet deze maand een complex van 21.000 vierkante meter verrijzen. Op het terrein komen onder andere velden en stallen voor driehonderd paarden, vaste en tijdelijke tribunes, en parkeerplaatsen voor het publiek. Tijdens de Olympische Spelen is er een capaciteit voor 20.000 toeschouwers bij de springwedstrijden, 8.000 bij de dressuurwedstrijden en 40.000 bij de eventing (vroeger military). Drie weken geleden werd de racebaan gesloten om plaats te maken voor de slopers en bouwers. Als alles goed gaat en dat is getuige de voortdurende scepsis over de vorderingen in en rondom de olympische stad nog maar de vraag is het centrum eind van dit jaar gereed. Zoals gebruikelijk gaat de aanleg van olympische locaties ook dit keer gepaard met schending van de natuur. Zo heeft men uit het landschap waar het ruitercentrum moet komen, een honderd jaar oude olijvenboomgaard verwijderd. Nu vergaat het in Griekenland bijna van de olijfbomen, maar zeshonderd grote, gezonde en goed onderhouden bomen blijft veel. De bomen hebben niettemin een tijdelijk onderkomen gekregen en worden weer teruggeplant zodra het ruitercentrum klaar is. Als dat maar goed gaat, want zoals een oud spreekwoord luidt: oude bomen moet men niet verplanten.

Vierde aflevering van een serie over Athene 2004.