Academy Awards: lang leve onszelf

Het begon al in 1961 met de Nipkowschijf, een initiatief van journalisten die in de gedrukte media over radio en televisie schrijven. Drie jaar later kwam daar de Televizierring als publieksprijs bij. En zo waren de zaken jarenlang keurig verdeeld: een tv-prijs van de kritiek en een tv-prijs van het volk – een helder onderscheid dat pas vorig seizoen even iets minder helder werd, toen beide prijzen voor het eerst naar hetzelfde programma (Kopspijkers) gingen.

Maar het was blijkbaar nog niet genoeg, want acht jaar geleden kwamen daar de Academy Awards bij, ingesteld door het omroepvakblad Broadcast. Hier gaat het, net als bij de BAFTA Awards in Groot-Brittannië en de Emmy Awards in Amerika, om prijzen in diverse categorieën die worden toegekend door vakgenoten. Dit jaar brachten zo'n 150 programmamakers hun stem uit.

Na een aarzelend begin hebben deze Academy Awards binnen het televisievak allengs meer betekenis gekregen. Steeds vaker hullen steeds meer heren zich op de avond van de uitreiking zelfs in smoking, wat voor de organisatoren van zo'n prijs altijd een goed teken is. Voor de buitenwereld is het evenement tot dusver echter een stuk schimmiger gebleven. Niet alleen omdat die prijzen een onuitspreekbare naam hebben, maar vast en zeker ook om de manier waarop de televisie ermee omspringt. Een paar jaar lang zond SBS6 een compilatie van de uitreiking uit, en deze keer is het RTL4 dat zich erover heeft ontfermd. Op de late zondagavond, wat bij voorbaat al een ongunstig tijdstip mag heten.

Bovendien kan er van spanning geen sprake meer zijn, want de beeldjes werden donderdagavond al uitgereikt. Bijvoorbeeld aan Postcodeloterij Miljoenenjacht (beste amusementsprogramma), Dunya en Desie (beste tv-serie), De stand van de zon (beste documentaire), Passie voor de Hermitage (beste kunstprogramma), Hoge bomen over prins Bernhard (beste informatie), Sportpaleis de Jong (beste sport) en de herdenking van de watersnoodramp als beste evenement.

Tekenend voor het schrale aanbod is de persoonlijkheidsprijs voor Paul Groot, die zijn eigen persoonlijkheid nu juist zo fenomenaal weet te verbergen achter zijn imitaties in Kopspijkers (Herben, Frequin, Fortuyn, Wolkers, Wouter Bos). En toch moesten de resterende genomineerden, Jörgen Raymann en Albert Verlinde, het tegen hem afleggen. Alle anderen die zo'n bekroning zouden verdienen, zijn al eens eerder bekroond. Want dat is het nadeel van een klein tv-land: al gauw is het aantal prijzen groter dan het aantal mensen dat ervoor in aanmerking komt.

Academy Awards, zondag, RTL4, 23.00-24.00u.