Zelfvertrouwen Feyenoord brokkelt verder af

Met twee late treffers van Kuyt en Buffel heeft Feyenoord een volksopstand weten uit te stellen. Het Rotterdamse legioen hield zich door de zege op FC Kärnten nog even koest, maar onderhuids is het ongenoegen van de supporters voelbaar. Tijdens het UEFA-Cupduel tegen de Oostenrijkse tegenstander waren in de Kuip tientallen spandoeken zichtbaar die verwezen naar het commerciële (wan)beleid van Feyenoord. De stadionclub hecht meer waarde aan de naamsbekendheid in Azië dan aan een goed elftal, luidt kort samengevat de kritiek van de achterban.

De spelers en de trainer blijven vooralsnog buiten schot, maar naarmate het aantal slechte wedstrijden toeneemt, moeten ook zij het ergste vrezen. Feyenoord, nog geen anderhalf jaar geleden winnaar van de UEFA Cup, maakt momenteel een vrije val. In de competitie bezet de club de tiende plaats. In Europees verband is een plaats in de volgende nog niet zeker. Feyenoord verdedigt over drie weken in Oostenrijk een 2-1 voorsprong.

De ploeg van trainer Van Marwijk begeeft zich in een vicieuze cirkel. Een paar klinkende resultaten kunnen het zelfvertrouwen vergroten. Zolang de prestaties tegenvallen, wordt het geloof in eigen kunnen steeds meer op de proef gesteld; met foutieve passes en kolderieke misverstanden tot gevolg. Dat `dragende' spelers als Ono en Van Wonderen in de malaise delen, is veelzeggend voor de collectieve vormcrisis.

Van Marwijk staat voor de zwaarste taak in zijn driejarige verblijf in Rotterdam. Hij kan niet meer vertrouwen op een vaste kern die het elftal op sleeptouw neemt. De routiniers Bosvelt en Van Hooijdonk vertrokken en voor hen zijn onervaren krachten in de plaats gekomen. Zij voelen de druk van het moeten presteren en lopen zichzelf letterlijk voorbij, vond ook Van Marwijk.

De coach raakt hiermee de kern van de oorzaak van de vormcrisis. Met name aanvaller Kuijt is één brok onrust op het veld. Bijna alle ballen springen van zijn voeten, een typisch verschijnsel bij voetballers zonder zelfvertrouwen. De druk is groot bij Feyenoord en staat in geen verhouding tot de werklast bij FC Utrecht, de vorige club van Kuyt. Kuyt heeft vooralsnog krediet bij de Rotterdamse fans, omdat hij vorige week twee keer scoorde tegen AZ en gisteren voor de gelijkmaker zorgde.

Van Marwijk onderkent het probleem van het afkalvende zelfvertrouwen, maar hij heeft weinig keus. Hij heeft een smalle selectie, wat gisteren tot uiting kwam in de vervanger van de geblesseerde linksback De Nooijer. Om het zwalkende elftal niet door elkaar te gooien, mocht de pas 18-jarige Snoyl zijn opwachting maken. Hij kreeg een compliment van zijn coach, want hij had nauwelijks balverlies geleden. Snoyl komt uit de eigen kweek, waar de afgelopen jaren weinig talenten doorstromen. En geld voor dure, goede voetballers heeft Feyenoord niet.

Langs de kant probeert Van Marwijk, de stoïcijn, zijn elftal tot rust te manen. Maar het publiek wil spanning en sensatie. Deze tweestrijd komt het spel van Feyenoord niet ten goede. Het voorlopige resultaat laat zich het beste omschrijven als `onzeker en onsamenhangend'. De spelers voetballen tegen hun natuur in. Zo gedraagt een flegmatieke speler als Schreuder zich als een veredeld werkpaard. Hij neemt geen tijd voor een slimme dieptepass.

Tegen FC Kärnten, voorlaatste in de Oostenrijkse competitie, was Feyenoord in het begin de onderliggende partij. Maric bracht de bezoekende ploeg voor de pauze met een rake kopbal verdiend op voorsprong. Pas na het inbrengen van de aanvallers Lazovic en Van Persie creëerde Feyenoord een veldoverwicht. De fluitconcerten maakten plaats voor aanmoedigingen: `hand in hand, kameraden'.

Het opportunisme vierde hoogtij, ook binnen de lijnen. Het wanhoopsoffensief van Feyenoord werd beloond. Een kwartier na rust scoorde Kuyt uit een hoekschop die door Van Persie op maat was genomen. Een kwartier voor het einde maakte Buffel het winnende doelpunt op aangeven van Lazovic. In de resterende speeltijd verzuimde Feyenoord de marge te vergroten en meer goodwill te kweken bij de morrende achterban.

Feyenoord

2

FC Kärnten

1

Ruststand 0-0. 57. Maric 0-1, 64. Kuyt 1-1, 77. Buffel 2-1. Schds: Clark (Sch). Tsch: 25.000. Gele kaarten: Paauwe (Feyenoord) en Maric (FC Kärnten).

    • Jaap Bloembergen