Volleybalsters bij EK in halve finale

Door een overtuigende 3-0 zege (25-15, 25-18 en 25-20) gisteren op Oekraïne en het verrassende verlies van wereldkampioen Italië hebben de Nederlandse volleybalsters zich als groepswinnaar geplaatst voor de halve finales van de Europese kampioenschappen.

Turkije is morgen in Ankara de tegenstander van Nederland. Het gastland verloor in de beslissende wedstrijd om de eerste plaats in de groep met 3-2 van Duitsland. De Duitse vrouwen spelen in de andere halve eindstrijd tegen Polen.

Het Nederlandse succes in de Turkse badplaats Antalya riep bij Elles Leferink en Ingrid Visser herinneringen op aan 1995. Als enige speelsters van de huidige selectie wonnen zij in dat jaar met de nationale ploeg de Europese titel in Arnhem. De onbevangen Leferink groeide tussen ervaren speelsters als Henriëtte Weersing en Cintha Boersma uit tot uitblinkster van het toernooi. Haar optreden leverde haar de titel Europees volleybalster van het jaar op.

,,Er komen wel wat dingen uit die tijd naar boven'', zei Leferink, die in de wedstrijd tegen Oekraïne een hoofdrol speelde. ,,Maar eigenlijk is het niet te vergelijken. Er is zoveel veranderd. Acht jaar is ook heel lang. Het is nu wel weer eens tijd voor een nieuwe medaille. We gaan er voor.''

De Nederlandse ploeg teert al lange tijd op het goud van 1995. Sindsdien zijn de aansprekende resultaten uitgebleven. Leferink: ,,Na die Europese titel werd veel van ons verwacht, maar de afgelopen jaren was er altijd wel wat aan de hand. We hebben eigenlijk nooit een kans gekregen.''

Dit seizoen was de start bij het EK-kwalificatietoernooi weinig veelbelovend. De ploeg speelde slecht en bondscoach Angelo Frigoni kondigde na afloop maatregelen aan. Hij bracht de vrouwen deze zomer vaak bij elkaar. Leferink: ,,Sommigen waren daar in het begin sceptisch over, maar we zijn wel naar elkaar toe gegroeid. Dat is de sleutel van ons succes.''

Frigoni prees de instelling van de ploeg tegen Oekraïne, dat sterspeelster Tsokoer miste door een zware enkelblessure. Met agressief spel overrompelde Oranje de Oost-Europese vrouwen en maakte het eenvoudig in drie sets af.

Buiten een vreugdedans op het veld kregen de speelsters gisteren geen tijd om de halve finale te vieren. ,,We feesten niet voordat we een medaille hebben'', zei Frigoni. ,,We moeten ons nu op de finaleronde focussen. Ik schat alle landen even sterk in, dus we hebben 25 procent kans op een plak.''

Door de plaats bij de laatste vier is Nederland al zeker van deelname aan het olympische kwalificatietoernooi in januari in Azerbajdzjan. Een finaleplaats in Ankara levert ook een startbewijs op voor de World Cup in november in Japan. Daar liggen drie tickets voor de Spelen in Athene klaar.