Van vader op zoon

De helden van toen blijken de verliezers van nu.

R. Dorjee, ooit financieel directeur van internetbelofte Freepa-ges/Scoot dat in 2000 op de beurs 2,5 miljard pond waard was, vertrekt vrijwillig als financieel directeur bij vastgoedfonds Rodamco Europe.

De commissarissen van Rodamco onderzochten zijn financiële handel en wandel. Zij reageerden op een artikel in De Telegraaf over zijn scheiding, een schuld van 4,5 miljoen euro en beschuldigingen van discutabele handel in aandelen van zijn oude werkgever.

De pijnlijke details riepen tevens de vraag op of Dorjee De Nederlandsche Bank bij zijn benoeming adequaat had geïnformeerd. Bestuurders van beleggingsfondsen worden getoetst op kennis en betrouwbaarheid.

Freepages/Scoot was een tijdje Hollands glorie: een gouden gids voor mobiele bellers. Uitgever VNU betaalde eind 1997 25 miljoen euro voor 10 procent van de aandelen van Freepages, en stak extra geld in een gezamenlijke onderneming in Nederland. Vijf jaar later was 99 procent van de beurswaarde van Scoot verdampt en volgde grote uitverkoop.

Dorjees voormalige zakenpartner in Scoot, chief executive officer R. Bonnier, kwam begin dit jaar in opspraak. Hij werd publiekelijk hardhandig door de Britse fusiecommissie op zijn vingers getikt wegens effectenhandel door een beleggingsfonds waarvan hij directeur is. De Britse beurswaakhond FSA kondigde een breder onderzoek aan. Bonnier bood zijn excuses aan.

Dorjees vertrek is niet alleen rot voor de betrokkene, maar ook vervelend voor de mensen die hem hebben aangenomen en voor De Nederlandsche Bank. Wist de centrale bank inderdaad alles van Dorjee, of werd zij ook verrast door de details uit de rechtszaak rondom zijn scheiding?

En de commissarissen van Rodamco Europe? Dorjee werd eind 2001 gerecruteerd. President-commissaris was toen (en nu) R. van Oordt, de voormalige bestuursvoorzitter van het papier- en verpakkingsconglomeraat KNP BT. Zijn financiële rechterhand bij het conglomeraat, dat later werd afgeslankt tot Buhrmann, de grootste verkoper van kantoorartikelen, was R. Bonnier.

Hun vertrek had drama. Bonnier ruimde eind 1997 het veld, na een mislukte geheime fusiepoging met handelshuis Hagemeyer. Van Oordt was inmiddels commissaris bij KNP BT, maar trad kort daarop ook af, samen met op één na alle andere commissarissen toen bleek dat zij het publiek fout hadden geïnformeerd. Bonnier is de vader van de Bonnier van Freepages/Scoot. En diens financiële rechterhand was weer Dorjee.