Topman van Ahold neemt extra bijbaan

Ahold-topman Anders Moberg heeft een nieuw commissariaat aanvaard bij het Zweedse detailhandelsbedrijf Clas Ohlson. Hij houdt de mogelijkheid open dat hij daar ook president-commissaris wordt.

Dit heeft een woordvoerder van Ahold vanochtend bevestigd. Moberg heeft inmiddels voor 100 miljoen kronen (circa 9 miljoen euro) aan aandelen Clas Ohlson geïnvesteerd, zo bevestigt topman Peter Karnberger van het Zweedse bedrijf. Volgens Karnberger is het nog niet duidelijk of Moberg ook president-commissaris wordt. ,,Op 13 september was er een bijeenkomst van de commissarissen, maar daar kwam de benoeming van een nieuwe voorzitter niet aan de orde. Die voordracht geschiedt pas een jaar later, wanneer de huidige voorzitter aftreedt. Moberg is dan inderdaad kandidaat''.

Voormalig Ahold-topman C. van der Hoeven besloot eind vorig jaar – nog voordat het boekhoudschandaal bij Ahold naar buiten kwam – zijn commissariaten bij KPN en ABN Amro neer te leggen om zich volledig op het supermarktconcern te kunnen richten.

De recente benoeming van Moberg vond plaats enkele dagen na de tumultueus verlopen aandeelhoudersvergadering van Ahold, waar Mobergs salaris aanleiding was tot felle kritiek van de aandeelhouders. Op 17 september maakte de Zweed bekend zijn vaste bonus in te ruilen voor een financiële beloning die afhankelijk is van prestaties van Ahold. De met Moberg overeengekomen criteria maakt Ahold komend voorjaar bekend.

Het nieuwe commissariaat lijkt in te druisen tegen Mobergs belofte om het aantal bijbanen terug te schroeven, gezien de problemen waar Ahold mee komt. Moberg is onder meer commissaris bij Lego en Velux. ,,Dat is een onjuist beeld'', zegt een woordvoerder van Ahold. ,,Dit commissariaat is een gevolg van een oude toezegging toen hij nog niet bij Ahold werkte. Verder heeft hij zijn belofte gestand gedaan om het aantal commissariaten terug te brengen: los van Clas Ohlson heeft hij nu nog vier commissariaten en dat waren er zeven.'' Dit aantal wordt nog verder teruggebracht, maar de zegsman wil niet zeggen hoever. Ook bevestigt hij dat Moberg mogelijk president-commissaris wordt van Clas Ohlson. Ahold benadrukt verder dat het geen groot concern is. ,,Het gaat om zo'n vijf vergaderingen per jaar.''

Volgens Ahold zijn de beleggingen van Moberg in het Zweedse bedrijf een privé-aangelegenheid. De nieuwe topman van Ahold heeft tot nu toe niet privé geïnvesteerd in aandelen Ahold. Wel kreeg hij bij zijn aantreden 1 miljoen opties en 125.000 aandelen Ahold.