Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over de moord op de Belgische politicus André Cools, die 12 jaar geleden werd doodgeschoten. Verder een gesprek met Lodewijk de Waal van de vakcentrale FNV over de relatie tussen overheid en vakbonden. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Minister De Graaf (Bestuurlijke vernieuwing) over de gekozen burgemeester. De toekomst van de LPF gezien door LPF-lid Joost Eerdmans en ex-LPF'er Jim Janssen van Raay. Gesprek met H.H. ter Balkt, winnaar van de P.C. Hooft-prijs. Ned.3, 22.20-23.10u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gasten zijn de ex-tennisser Richard Krajicek, acteur Yorrick van Wageningen en Oranjekenner Cor van de Capelle. Politiek redacteur Frits Wester laat zijn licht schijnen over de ontwikkelingen in Den Haag. RTL4, 22.30-23.30u.

DOCUMENTAIRE

Het uur van de wolf: De passie en de pijn. Beroepsmusici geven altijd 100 procent en de prijs die ze daarvoor betalen is hoog: blessures aan handen, rug, schouders Tot voor kort een onbespreekbaar probleem .Ned.3, 21.00-22.00u.

AMUSEMENT

Raymann is Laat. Stand-up comedian Jörgen Rayman ontvangt de Nederlandse collega Dwight en interviewt als Esselien van Doornegat Bart Chabot. Verder o.a. een Duitse Marokkaan die in het Chinees rapt. Ned.3, 23.10-23.57u.

FILM

Inspector Gadget (David Kellogg, 1999, VS). In ons land puur als kinderfilm uitgebrachte live-action-komedie naar de tekenfilmserie uit de jaren tachtig. Matthew Broderick als de wonderlijke titelheld met ingebouwd gereedschap. Rupert Everett speelt de schurk. VRT, 21.35-22.54u.

Running Man (Paul Michael Glaser, 1987, VS). Actiethriller is gesitueerd in wat men destijds als `nabije toekomst' beschouwde. Arnold Schwarzenegger is kandidaat in televisieprogramma dat het midden houdt tussen `Opsporing verzocht' en `Wedden dat'. Net5, 22.00-23.50u., met reclame.

Rules of Engagement (William Friedkin, 2000, VS). Pamflettistische actiefilm populariseert de Amerikaanse buitenlandpolitiek van de Republikeinen. Tommy Lee Jones is de krijgsraadadvocaat van Samuel L. Jackson, de man die hem ooit in Vietnam het leven redde, maar nu in Jemen tachtig burgers heeft neergemaaid. Yorin, 22.00-0.30u., met reclame.

Keep the Aspidistra Flying (Robert Bierman, 1997, Engeland). Adaptatie van George Orwells satire op het reclamebedrijf in de jaren dertig smaakt voornamelijk als een routineuze romantische komedie. Met Richard E. Grant als opstandige copywriter en Helena Bonham Carter als zijn welgestelde romantic interest. Zie ook tv-vooraf. Canvas, 23.40-1.20u.

El viento se llevó lo que/Door de wind gejaagd (Alejandro Agresti, 1998, Argentinië/Frankrijk/Nederland/Spanje). Agresti's dertiende film is, net als Giuseppe Tornatore's Cinema Paradiso, een warme vertelling over de goeie ouwe tijd van de cinema. In een klein dorp in Patagonië is de bioscoop tot ver in de jaren zeventig de enige bron van vertier én zeer bepalend voor de kijk van de dorpelingen op de werkelijkheid. Met Jean Rochefort, Angela Molina, Vera Fogwill. Ned.3, 23.57-1.25u.

Marnie (Alfred Hitchcock, 1964, VS). Destijds in brede kring als mislukt beschouwde psychologische thriller. Sean Connery ontfermt zich over kleptomanische Tippi Hedren en ontrafelt haar jeugdtrauma. Net5, 23.50-2.15u., met reclame.

The Couch Trip (Michael Ritchie, 1988, VS). Verstrooiende komedie met satirische inslag. Twee gekken geven zich uit voor psychiater en oogsten met radioshow over seks groot succes. Met Dan Aykroyd en Walter Matthau. BBC1, 0.25-2.05u.

Beautiful Thing (Hettie MacDonald, 1996, Engeland). Urban fairy tale over de gaandeweg homoseksueel gekleurde vriendschap tussen twee 16-jarige buurjongens in een weinig opbeurende betonnen voorstad van Londen. Ned.3, 1.20-2.50u.

RADIO

De avonden. Aandacht voor het boek Bittereinders van Afrika-correspondent Koert Lindijer, de Finse film The Man Without A Past van regisseur Aki Kaurismäki en de nieuwe cd van countrydiva Emmylou Harris, Stumble Into Grace. Verder een gesprek met etser Reinder Homan, waarna Heere Heeresma de week sluit. 747AM, 22.02-0.02u.

Kunststof. Praatprogramma over cultuur en media met als gast Bertus Borgers. Radio 1, 19.04-20.04u.