Soepeler regels voor de chemie in Europa

De Europese Commissie zal vrijwel zeker een eerder plan versoepelen om voor de meeste chemische stoffen veiligheidsrapportages van de industrie te eisen. Milieuorganisaties brachten gisteren het concept naar buiten van de eurocommissarissen Liikanen (Bedrijven) en Wallström (Milieu), waarin de informatie-eisen voor tweederde van de 30.000 chemicaliën op de markt sterk worden afgezwakt.

De versoepeling van het oorspronkelijke plan volgt na zware druk van EU-lidstaten als Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië en van de chemische industrie. Bondskanselier Schröder, president Chirac en premier Blair drongen onlangs in een brief aan Commissie-voorzitter Prodi aan op ,,substantiële veranderingen'' in het hervormingsplan voor chemische regelgeving. ,,We moeten waarborgen dat we geen onnodige last leggen op de industrie'', aldus de drie regeringsleiders.

De Europese Commissie publiceerde in mei een plan voor consultatie met belanghebbenden, waarop meer dan 6.000 reacties kwamen. Volgens dit plan worden alle chemische stoffen onderworpen aan regels voor registratie, beoordeling en toelating. De bewijslast dat een stof ongevaarlijk is, komt bij de industrie te liggen.

In het aangepaste nieuwe concept gelden de strenge veiligheidseisen alleen nog voor chemische stoffen die in hoeveelheden van meer dan 10 ton per jaar worden geproduceerd. Hierdoor blijft volgens milieu- en consumentenorganisaties tweederde van de 30.000 chemicaliën buiten schot. Ook is er volgens deze organisaties in het aangepaste plan ,,geen effectieve controle'' meer van chemicaliën in consumentenproducten, waaronder speelgoed. Verder is de verplichting afgezwakt om een chemische stof te vervangen als er een alternatief voorhanden is. Ook kunnen bedrijven die chemische stoffen laten registreren anoniem blijven.

De Europese Commissie bespreekt de komende weken het nieuwe voorstel en komt eind oktober met een definitief plan, waarover lidstaten en Europarlement zich moeten uitspreken. De woordvoerder van Liikanen zei gisteren dat er nu een ,,evenwichtig'' concept op tafel ligt, waarbij rekening is gehouden met de reacties van belanghebbenden. De Nederlandse chemische industrie reageerde enkele maanden geleden uiterst kritisch op het oorspronkelijke voorstel, dat de industrie tientallen miljarden euro's zou kosten. Volgens de Europese Commissie zouden de testen ruim 3 miljard euro kosten, maar de industrie rekent op hogere indirecte kosten van het goedkeuringssysteem.