Oud-NS-chef naar zorgpensioenfonds

Oud-interim-voorzitter van de Nederlandse Spoorwegen Karel Noordzij (57) wordt de nieuwe directievoorzitter van pensioenfonds PGGM, het op een na grootste Nederlandse pensioenfonds. PGGM voert met een belegd vermogen van ruim 48 miljard euro de pensioenregeling uit voor meer dan een miljoen werknemers in de zorg- en welzijnsbedrijfstak.

Noordzij volgt per 15 maart volgend jaar Dick de Beus op, die na 25 jaar in de PGGM-directie afscheid wil nemen. De Beus wordt in november 57 jaar en blijft adviseur van het fonds. Voordat Noordzij in 2002 een half jaar bij de NS werkte, was hij jarenlang (1995-2001) het gezicht van Transport en Logistiek Nederland, een werkgeversorganisatie van transporteurs.

Noordzij komt bij PGGM op een moment dat twee grote veranderingen zijn beslag krijgen. De eerste is de overgang per 1 januari volgend jaar naar een nieuwe pensioenvorm die niet gebaseerd is op het laatst verdiende salaris, maar op het gemiddelde ontvangen loon. De tweede is een uitgebreid pakket van maatregelen om de financiële positie van PGGM te herstellen, die is verzwakt door drie jaar van koersval op de internationale aandelenbeurzen.

,,Noordzij wilde na een aantal jaren van interim-klussen weer een commitment voor langere termijn aangaan'', zegt een woordvoerder van het pensioenfonds PGGM. ,,Dick de Beus is een wandelende encyclopedie op het gebied van pensioenen en beleggingen. Noordzij is geen pensioenspecialist, maar dat hoeft ook niet, dit is een organisatie van professionals. Hij is een organisatiemens, een mensenmens, hij moet de slagkracht binnen de organisatie versterken en de verbindingen met de buitenwereld.''