Noodkreet voor vaccin in Afrika

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Artsen zonder Grenzen en het Britse farmacieconcern GlaxoSmithKline hebben gisteren een noodoproep gedaan in verband met de bestrijding van hersenvliesontsteking in Afrika. Binnen twee weken is er 8,5 miljoen euro nodig. Met het geld kan GlaxoSmithKline genoeg vaccin maken om de aanstaande uitbraak van de ziekte te bestrijden.

Afrika wordt aan het begin van elk jaar getroffen door een uitbraak van hersenvliesontsteking. De ziekte treft met name het gebied net onder de Sahara, van Senegal tot Ethiopië. Jaarlijks raken honderdduizenden mensen besmet, en sterven er duizenden. Sinds twee jaar werken bestaande vaccins niet meer afdoende omdat in 2001 een nieuwe variant van de ziekteverwekker is opgedoken. Alleen al in Burkina Faso overleden daardoor vorig jaar 1.500 mensen.

GlaxoSmithKline heeft het afgelopen jaar een aangepast vaccin ontwikkeld, en biedt dat aan voor 1 euro per dosis. Artsen zonder Grenzen heeft inmiddels 1 miljoen doses besteld, maar GlaxoSmithKline wil een garantie voor minimaal 6 miljoen doses. Daarom deden Artsen zonder Grenzen en de WHO gisteren een beroep op internationale organisaties en regeringen van ontwikkelde landen om geld te doneren. Volgens dr. Anarfi Asamoa-Baah van de WHO is een aantal maanden nodig om genoeg vaccin te maken. Bovendien beschermt het vaccin pas na een paar weken. ,,Het is makkelijk om geld te krijgen als de ziekte eenmaal uitbreekt. Maar dan is het in dit geval te laat'', zei hij.