KPMG krijgt minder voor IT

Timing is everything. De 280 vennoten van accountants- en adviesconcern KPMG Nederland hebben iets minder ontvangen voor de vorig jaar verkochte IT-consultants aan automatiseerder Atos Origin dan verwacht. Maar de schade is achteraf gezien meegevallen.

KPMG Nederland en Engeland verkochten vorig jaar hun adviespraktijken op het terrein van automatisering. Reden was de vermeende belangenverstrengeling tussen accountants en adviseurs. KPMG stond niet alleen. PricewaterhouseCoopers verkocht zijn adviseurs aan IBM, Ernst & Young al eerder aan Cap Gemini.

De overname van de KPMG-praktijken had een waarde van 657 miljoen euro. Maar een deel daarvan werd betaald in aandelen Atos Origin. KPMG ontving 1.871.359 stukken, ieder op dat moment circa 60 euro waard, goed voor een bedrag van ruim 112 miljoen euro.

Het bleek goed koopmanschap van Atos Origin. Vlak na de transactie gleed de koers van de Frans-Nederlandse automatiseerder naar beneden. Drie maanden later noteerde het aandeel zelfs even 22 euro, een factor drie lager dan op het moment van aankoop.

KPMG had het voordeel dat het zijn stukken nog niet mocht verkopen, dat was een onderdeel van de afspraken met Atos Orgin. Aan de andere kant moet KPMG zijn stukken vóór augustus 2005 van de hand doen, in opdracht van beurstoezichthouder SEC.

Nu is het moment gekomen, vindt KPMG-bestuursvoorzitter Ben van der Veer. De koers van Atos Origin is de afgelopen maand pijlsnel gestegen naar 55 euro. ,,We hebben een beetje verlies, maar het valt mee.'' Om precies te zijn: 8,4 miljoen euro.