Koken met cola

In 1886 roerde de Amerikaanse apotheker John S. Pemberton een drankje dat moest helpen bij hoofdpijn en toch niet vies mocht smaken. Het werd een bruine siroop met sodawater, die hij coca-cola noemde. Twee jaar later kocht de zakenman Chandler de handel op, voor 2.300 dollar. Een koopje, want hij kon het bedrijf in 1919 van de hand doen voor 25 miljoen dollar.

Ook Nederland raakte in de ban; cola was de officiële frisdrank bij de Olympische spelen in Amsterdam in 1928. De `success story' ontrolt zich verder en verder. Turkije ging dit jaar over op productie van eigen cola om maar niet Amerikaanse zakken te hoeven spekken. Wij koken in deze rubriek met wijn, cognac en af en toe bier. Probeer voor de afwisseling eens cola. Denk niet dat koken met cola ordinair is; er zijn hele kookboeken aan gewijd die niet alleen voor geheelonthouders zijn bestemd. Ik geef twee recepten. De eerste betreft een marinade voor kip, maar het zouden ook spareribs of varkenvlees kunnen zijn. Verdun de ketchup met 2,5 deciliter cola. Op smaak brengen met een paar druppels tabasco, uitgeperste knoflook, zout en peper. Marineer daarin de stukken kip een paar uur of een hele nacht. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Leg de stukken kip druipend van de marinade op een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Bak ze in de oven in ongeveer 40 minuten bruin en gaar. Elk kwartier omkeren.

Dan het tweede recept. Laat de uitjes uitlekken. Verhit de suiker in een sauspan met dikke bodem op halfhoog vuur. Breng de pan in draaiende beweging zodra de suiker aan de rand in karamel overgaat. Doe er 2,5 deciliter cola bij als alle suiker in karamel is omgezet. Pas op voor spatten. Laat de nu harde karamel oplossen. Voeg uitjes, twee uitgeperste teentjes knoflook en een paar druppels tabasco toe. Kook de vloeistof op halfhoog vuur een kwartier in, tot eenderde van het oorspronkelijke volume. Eventueel binden met aardappelmeel of allesbinder. Laat de uitjes afkoelen en serveer ze bij varkensrollade, saucijzen of paté.

    • Annelène van Eijndhoven