Kleine nederlaag NEC bij rentree

De terugkeer van NEC in het Europees voetbal is redelijk succesvol geworden. De club verloor gisteravond het eerste duel in de eerste ronde van de UEFA-beker van de Poolse kampioen Wisla Krakow weliswaar met 2-1, maar lijkt niet kansloos in het tweede duel in Nijmegen.

Het was een nederlaag met een bittere nasmaak, omdat NEC voldoende kansen kreeg om tegen de favoriet voor een stunt te zorgen. Maar een gebrek aan koelbloedigheid brak de ploeg van coach Neeskens op. Het zal straks niet makkelijk zijn om de zaak recht te zetten, want vooral in uitduels is Wisla sterk. De ploeg beheerst het countervoetbal tot in de perfectie.

Van het verschil in Europese ervaring was in het stadion van Wisla weinig te merken, zeker in de eerste helft. De thuisploeg begon aan zijn 57ste Europese wedstrijd, NEC na twintig jaar afwezigheid aan zijn vijfde. In november 1983 speelde de club in Camp Nou tegen Barcelona de achtste finale in de toenmalige Europa Cup II voor bekerwinnaars. De Nijmegenaren hadden gisteren van hun rentree een feest kunnen maken als zij in de beginfase de defensieve zwakte van Wisla hadden afgestraft.

NEC had het duel binnen twintig minuten moeten beslissen, maar Hersie faalde in de tweede en achtste minuut. De eerste keer ging hij alleen op doelman Piekutowski af, omspeelde hem maar schoot in het zijnet. Zes minuten later schoot hij in kansrijke positie naast na een blunder van diezelfde Piekutowski. Later verzuimde ook Zonneveld voor NEC te scoren.

Aan de andere kant liet Wisla zien hoe je op Europees niveau wel met kansen moet omspringen. Zurawski speelde op randje buitenspel Frankowski aan, die doelman Gentenaar kansloos liet: 1-0.

In de tweede helft begonnen de Polen sterk en opnieuw Frankowski stond op scherp: 2-0. NEC wankelde, maar kwam onverwacht terug in de wedstrijd. De Nooijer werd in de 65ste minuut onderuitgehaald in het strafschopgebied en Wielaert zorgde er vanaf de stip voor dat de Nijmegenaren zeker kansrijk zijn voor het bereiken van de tweede ronde: 2-1.