`Kabinet akkoord met fusie KLM'

Het kabinet zou vanmiddag naar verwachting instemmen met de voorgenomen fusie van KLM en de Franse luchtvaartmaatschappij Air France. ,,De stemming is positief, het moet raar lopen als er geen fiat komt'', aldus een ingewijde. De ministerraad vergaderde vandaag over de aanstaande fusie. De ingewijde verwacht dat ,,dinsdagochtend in alle vroegte'' nadere mededelingen worden gedaan.

Gistermorgen kwamen de meest betrokken bewindslieden (premier Balkenende, de staatssecretarissen Schultz (Verkeer) en Van Gennip (Economische Zaken), minister Zalm (Financiën) en een vervanger van minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) op Financiën bijeen om de fusie te bespreken. Dat is volgens de ingewijde ,,positief verlopen''.

Een woordvoerder van Verkeer en Waterstaat, verantwoordelijk voor de luchtvaart, wil alleen melden dat ,,er vooruitgang in de gesprekken tussen KLM en Air France en de Nederlandse en Franse overheid is''. Volgens hem is er formeel ,,nog geen overeenkomst''. Volgens de bron zou alleen de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia nog voor problemen kunnen zorgen. De Italianen zijn lid van SkyTeam, de alliantie waaraan onder meer Air France en Delta Air Lines deelnemen. De Italiaanse premier Berlusconi zei deze week dat Alitalia moet meefuseren met Air France en KLM.

Het kabinet is zich laat met de voorgenomen fusie gaan bemoeien. Het greep pas in toen Schiphol liet weten te vrezen voor zijn positie als daarover geen duidelijke afspraken tussen KLM en Air France worden gemaakt.

GESPREK LE BLANC: pagina 11