Israël bijzonder boos op protesterende piloten

De Israëlische luchtmacht heeft gisteren de 27 piloten die in een brief de militaire operaties in de dichtbevolkte bezette gebieden ,,illegaal en immoreel'' hebben genoemd, gestraft. Negen piloten in actieve dienst zijn geschorst en riskeren ontslag als zij zich niet publiekelijk verontschuldigen. De 18 veteranen worden niet meer opgeroepen en evenmin nog ingezet als instructeurs en docenten op de opleidingen van de Israëlische luchtmacht.

Honderden actieve piloten van de F-16's, Cobra's en Black Hawk helikopters hebben afstand genomen van de ophefmakende brief, waarop de leiding van de luchtmacht en premier Sharon boos hebben gereageerd. ,,Dit is een zeer ernstige zaak. Er is geen leger en luchtmacht ter wereld die zich zo inspannen om slachtoffers onder burgers te vermijden als het Israëlische leger en de luchtmacht'', aldus Sharon in de vele interviews die hij gisteren en vandaag heeft gegeven ter gelegenheid van Rosh Hashanah, het joods nieuwjaarsfeest. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de piloten ,,de zaak van de vijanden van Israël steunen''.

Vooral de handtekening van brigade-generaal Yiftah Spector (63), commandant van de reserve-eenheid 27 Yordei Hamatos, heeft voor veel ophef gezorgd. Spector was als piloot betrokken bij alle Israëlische oorlogen vanaf 1967 en tevens bij bijzondere operaties in Syrië, Libanon en Irak. Hij schakelde in juni 1981 de Iraakse kerncentrale uit.

De 27 officieren noemen de acties in de bezette gebieden ,,illegaal en immoreel'', omdat de opdrachten leden van de Palestijnse extremistische organisaties Hamas en Islamitische Jihad te liquideren, ingaan ,,tegen de morele en wettelijke codes van het leger en van de staat Israël''. In de afgelopen drie jaar heeft het leger 145 leden van deze organisaties gedood bij gerichte liquidatie-acties.Daarbij zijn ook 61 omstanders gedood. Palestijnse zelfmoordenaars hebben met terreuraanslagen in dezelfde tijd 800 Israëliërs gedood en ruim 4.000 gewond.

De Knesset debatteert maandag over de zaak, maar de meeste partijen, ook de kleine linkse, hebben weinig waardering voor de dienstweigerende piloten ,,Soldaten en piloten moeten niet de fout maken zich te bemoeien met politieke zaken, zeker niet in het openbaar. Als zij een probleem hebben met een order moeten zij naar hun commandant gaan of de order weigeren'', aldus Avshalom Vilnai van de linkse Meretz-partij. Ook de media, waaronder de krant Ha'aretz, hebben de brief gekritiseerd. ,,Waarom wel zonder te protesteren doelen in Libanon, Syrië en Irak bombarderen en niet meewerken aan het uitschakelen van Palestijnse terroristen is voor ons een raadsel'', aldus de grootste (en rechtse) krant, Yediot Ahronot.