Immuniteit Berlusconi opnieuw ter discussie

Voormalig corruptiebestrijder Antonio di Pietro heeft gisteren een miljoen handtekeningen gepresenteerd om zo een referendum af te dwingen over de onschendbaarheidswet die premier Silvio Berlusconi vrijwaart van juridische vervolging.

In een petitie heeft ex-rechter Di Pietro, die nu leider is van de politieke partij Italië van de Waarden, gevraagd de onschendbaarheidswet af te schaffen. De wet is in juni speciaal in het leven geroepen ter bescherming van premier Silvio Berlusconi, die terechtstond op beschuldiging van omkoping van rechters. De wet maakte een eind aan het proces.

Linkse politieke partijen willen het oordeel van het constitutionele hof over de onschendbaarheidswet afwachten. Pas als het hof de wet niet herroept, is het volgens links tijd voor een referendum. Di Pietro vindt dat hij niet zo lang kan wachten met het aanbieden van de handtekeningen die hij heeft verzameld. Dat zou alle mensen die aan deze actie hebben deelgenomen te zeer teleurstellen.

Di Pietro leidde tien jaar geleden als onderzoeksrechter de operatie `Schone Handen', een kruistocht tegen corrupte politici in Italië. Mede door zijn toedoen moesten de christen-democraten en de socialisten zichzelf ontbinden.

Tijdens de presentatie van de handtekeningen zei Di Pietro gisteren het land zijn waardigheid te willen teruggeven. Volgens hem wordt het wereldwijd uitgelachen en veracht. ,,Niet omdat er een premier terechtstond, maar omdat er een premier was en is die een wet voor zichzelf heeft gemaakt om te voorkomen dat hij zou moeten terechtstaan'', aldus Di Pietro.