Het Beeld

We leven in spannende tijden. Arnon Grunberg speelt de hoofdrol in een reclamespot voor het Nationale Telefoonboek ('het best gelezen boek van Nederland') en collega-schrijver Ronald Giphart presenteert bij jongerenomroep BNN het televisieprogramma van Fokke & Sukke: wit en geel, samen weten ze alles. ,,Voor de échte BNN-kijker'', zo licht Giphart toe, ,,de eend en de kanarie staan elke dag met een cartoon in NRC Handelsblad, een krant, een zogeheten dagblad, waarin je elke dag kunt lezen wat het nieuws is''. Postmodernistisch heet de tijdgeest, die alle culturele fenomenen gelijkwaardig acht en dus geen onderscheid meer maakt tussen `hoge' en `lage' cultuur.

Onder de titel Het afzien van... werpen twee van de drie geestelijke vaders van Fokke & Sukke, Jean-Marc van Tol en Bastiaan Geleijnse, maandelijks een terugblik op de actualiteit. Samen met Giphart parodiëren ze zo'n beetje de stamtafel van Barend & Van Dorp. De ambiance vormt een studentencafé, waar ballerig publiek de grappen met gelach of ijzige stilte waardeert, en een ander duo meezingers ten gehore brengt. De uitsmijter vormt een polonaise op het Wilhelmus, want prins Johan Friso was gisteren jarig.

De ijzersterke formule van de cartoons werkt verre van ideaal op televisie. Het hardop voorlezen van de in beeld verschijnende teksten sorteert minder effect dan de woordloze collages van eend en kanarie gemonteerd in een nieuwsfoto. Onbetwist hoogtepunt vormt het beeld van een kaalgeplukte Sukke, naast koningin Beatrix op prinsjesdag, met een knalgele verenhoed op het hoofd: ,,Het is duidelijk dat iedereen offers moet brengen''.

Kop op, jongens, het is pas het begin. De eerste uitzending van Monty Python's Flying Circus werd destijds door alle betrokkenen ervaren als een hopeloze flop.

Postmoderne vormen neemt ook het debat aan rond de hausse in plastische chirurgie. Daags na de eerste aflevering van Make Me Beautiful (Net5) discussieerde Cees Grimbergen in Rondom Tien (NCRV) met onder anderen de caissière van Albert Heijn die op kosten van Make Me Beautiful haar borsten had laten vergroten en een aantal andere ingrepen die haar veel gelukkiger hadden gemaakt. De behandelende chirurg gaf schoorvoetend toe dat de dag na de uitzending honderden zich bij zijn kliniek hadden gemeld. Daarentegen vertelde een afgewezen kandidate dat ze had moeten `brullen', toen ze hoorde dat haar billen, buik en benen niet uitverkoren waren voor tv-behandeling.

Televisiester Henny Huisman (ooglidcorrectie) wierp tegen dat die 4.000 euro voor een buikwandcorrectie toch wel bij elkaar te lenen moeten zijn, desnoods door een auto te verkopen. Huisman kwam ook met een interessant argument tegen een voormalig fotomodel die zei dat je ook wat vaker naar de kapper zou kunnen gaan: ,,Wat is het verschil?''. Tsja, wie bezwaren koestert tegen plastische chirurgie, omdat je niet mag snijden in een gezond lichaam, moet maar eens filosofisch bewijzen dat haren en nagels knippen meer dan gradueel verschilt van liposuctie of een facelift.