Haider tevreden

In de stad van Pim Fortuyn, de man die hij als zijn Rotterdamse geestverwant beschouwde, viel hij vooral op door de sponsornaam op zijn overhemd. De Oostenrijkse politicus ging gekleed als een Duitse voetbaltrainer, die zich pleegt te behangen met reclameuitingen. ,,Ik moet mijn club goed verkopen'', zei de voorzitter van FC Kärnten gisteravond.

Jörg Haider liep ontspannen rond in de perskamer van de Kuip. Hij werd nauwelijks herkend en had eerder op de dag dezelfde ervaring opgedaan in de Rotterdamse binnenstad. ,,De mensen die wel wisten wie ik ben, waren aardig. Ik kreeg positieve reacties in de cafés. Logisch, want er komen elke zomer veel Hollanders naar Karinthië'', wist de omstreden gouverneur van de Oostenrijkse provincie.

Haider werd vooral in de jaren negentig verguisd om zijn migrantenbeleid. Als leider van de extreem rechtse FPÖ veroorzaakte hij een boycot door EU-landen. Nu de meeste landen hun asielbeleid hebben aangescherpt, heeft hij naar eigen zeggen achteraf gelijk gekregen. ,,Jullie zijn dankzij Fortuyn later wakker geworden. Jullie mogen hem dankbaar zijn.''

Haider, die zelf nooit heeft gevoetbald maar wel marathons loopt en skipistes afdaalt, was tevreden over de 2-1 nederlaag. ,,Ein toller Resultat. Het was vanavond David tegen Goliath en die heeft één doelpunt meer gemaakt. Misschien kan David over drie weken voor een stunt zorgen.''