Fusie Air France en KLM 1

De KLM- en Schipholfanaten verkeren in paniek. Voorzitter van Platform Nederlandse Luchtvaart Benno Baksteen, schrijft in zijn artikel `Pas op met fusie Air France en KLM' (NRC Handelsblad, 24 september) dat het einde van de luchtvaart in Nederland niet minder dan het einde van Nederland zal inluiden.

Alles gaat eraan: de distributie, de kenniseconomie, de bloemen, de landbouw, de vestigingsmogelijkheden, het toerisme en de diensten. En wie dat straks op hun geweten hebben, schrijft Baksteen, zijn de bejaarde actievoerders in een rijke gemeente als Castricum en enkele fanatieke antiglobalisten. Want zij willen dat het stiller wordt rond Schiphol.

De gevolgen, weet Baksteen, zijn vooral desastreus voor de 125.000 directe banen en de honderdduizenden indirecte arbeidsplaatsen. Onze staatssecretaris Schultz van Haegen komt niet verder dan 50.000 man personeel.

Maar, aan het slot van zijn tirade, komt Baksteens angst voor Air France uit de mouw. Die Fransen zouden de KLM wel eens kunnen inlijven, verplaatsten en/of uitkleden. Hij verwijt de overheid jarenlange, structurele verwaarlozing van de luchtvaart.

Kortom, hij is bang voor zijn baan. Akkoord, maar dat kunnen die Castricummers, die alleen maar gek worden van de herrie, toch niet helpen?