Damrak opnieuw in de rode cijfers

De Amsterdamse beurs stond vanmorgen opnieuw op verlies. De beurs reageerde hiermee op de dalingen in New York gisteren. KLM was weer een van de weinige stijgers.

Rond het middaguur stond de AEX-index op 313 punten, een daling van 1,6 procent. De index heeft de afgelopen week veel terrein moeten prijsgeven en staat nu ver beneden het niveau van 322 waarmee het 2003 begon.

Direct na opening zakten vrijwel alle fondsen in de index in het rood. Pas na een uur begon de beurs weer op te krabbelen. De grootste stijger was handelshuis Buhrmann met een koerswinst van 1,9 procent, gevolgd door postbedrijf TPG dat 0,5 procent steeg. Maar de meeste fondsen stonden diep in het rood. De grootste dalers waren technologiebedrijven LogicaCMG en ASML die respectievelijk 4,7 en 4,3 procent verloren.

De voornaamste reden voor de dalingen waren de verliezen gisteren op Wall Street. De Dow-Jonesindex verloor 0,9 procent en de technologiebeurs Nasdaq zakte 1,4 procent. Zij daalden na gemengde cijfers over de Amerikaanse economie. Producenten van duurzame goederen kregen minder orders binnen, waar juist een stijging was verwacht. Daar stond tegenover dat er wat minder aanvragen waren voor werkloosheidsuitkeringen en dat de verkoop van nieuwe woningen iets toenam.

Op de midkap, de index voor middelgrote fondsen, was KLM een positieve uitschieter met een koerswinst van 3,3 procent op 11,80 euro. Er wordt al weken gespeculeerd wanneer de luchtvaartmaatschappij een alliantie met Air France bekendmaakt.

De andere Europese beurzen daalden ook.In Duitsland verloor de Dax van Frankfurt verloor 0,4 procent. Parijs zakte 0,9 en Londen 0,7 procent. Nokia was een winnaar en klom 0,8 procent. Het bedrijf kondigde vanmorgen aan te reorganiseren, waarbij er vier divisies ontstaan.

De Japanse effectenbeurs leek vanmorgen opnieuw af te stevenen op verlies, maar wist uiteindelijk met positieve cijfers de handelsweek te besluiten. De Nikkei-index in Tokio sloot op 10.318 punten, een winst van 0,1 procent. Ook in Japan werd de stemming gedrukt door het verlies op Wall Street. Rond het middaguur zagen de beleggers de Nikkei-index nog op een verlies staan van 0,6 procen, maar koopjesjagers zorgden ervoor dat de beursbarometer toch in de plus eindigde.