Boete voor te veel reclame bij commerciële omroepen

Het Commissariaat voor de Media wil de commerciële omroepen SBS6, NET5, Yorin, MTV en TMF beboeten omdat zij de reclameregels hebben overtreden. De totale boete die het commissariaat wil opleggen bedraagt 265.000 euro.

De omroepen krijgen de boetes omdat ze te lange reclameblokken uitzonden, omdat er te weinig tijd zat tussen de reclameblokken of omdat onvoldoende duidelijk was dat een reclameblok begon. Bij de publieke omroepen werden geen overtredingen geconstateerd.

Omroepen mogen maximaal twaalf minuten reclame per uur uitzenden. Daar gaan de commerciëlen volgens het Commissariaat ,,veelvuldig'' overheen. Zo zond Yorin rond de speelfilm 10 things I hate about you meer dan 15 minuten reclame uit. NET5 zond tijdens de film Jan Rap en zijn maat een blok van bijna zestien minuten uit en onderbrak de film een keer te veel voor reclame. SBS6 zond een reclameblok uit van 17,5 minuten tijdens de International Darts League. Bij muziekzender MTV ontbrak een duidelijke aankondiging van reclame.

SBS6 krijgt de hoogste boete, 81.000 euro. NET5 en Yorin moeten ieder 63.000 euro betalen, V8 27.000 euro en de muziekzenders TMF en MTV respectievelijk 18.000 en 13.500 euro. Het Commissariaat mag geen sancties opleggen aan RTL4 en RTL5 omdat die niet onder de Nederlandse regelgeving vallen.

Op een hoorzitting in oktober mogen de omroepen zich nog verweren, maar een woordvoerder van het Commissariaat zegt dat de kans ,,niet zo groot'' is dat de boetes omlaag gaan. ,,In het verleden is wel eens aangetoond dat er een technische oorzaak was voor een overschrijding. Maar de overtredingen zijn dermate structureel dat dat niet waarschijnlijk is.''

SBS (SBS6, NET5 en V8) gaat een ,,minutieus tegenonderzoek'' beginnen, aldus woordvoerder E. Hamer. ,,Er zitten overschrijdingen bij van drie seconden, dat gaan wij heel goed natellen.'' Wel kan het volgens Hamer voorgekomen zijn dat er ,,incidenteel'' te veel reclame is uitgezonden.

Volgens J. Hekkers van HMG (RTL4, RTL5 en Yorin) wordt een deel van de overtredingen verklaard door live-uitzendingen die uitlopen. ,,Daardoor wordt reclame in het volgende uur meegeteld.'' Volgens haar is het niet zo dat de commerciëlen niet onder de indruk zijn van de hoogte van de boetes. ,,Elke euro is er één.''

Een halve minuut reclame op Yorin kost in november 's avonds 5.000 euro. Op SBS6 kost een halve minuut dan 7.700 euro.