Billen en problemen

Op nummer 5 van de Top-40 staat deze week het liedje `Intuition' van de Amerikaanse zangeres Jewel. Jewel is een kind-vrouwtje.

Dat wil zeggen dat ze zich een beetje kinderachtig voordoet. Hoewel de meeste kinderen graag ouder lijken, doen volwassenen soms alsof ze een kleinere versie van zichzelf zijn. Zo zingt Jewel met een stem als Minnie Mouse, en trekt ze op foto's een pruilmond alsof ze daarnet haar ijsje liet vallen. Meteen in de eerste regel van dit nummer vertelt ze ons: `I'm just a simple girl/ In a hightech digital world' ( `Ik ben maar een eenvoudig meisje/ in een technologische, digitale wereld').

Ze wil proberen de wereld om zich heen te begrijpen, zingt ze. Hoe zou je dat moeten aanpakken? Je kunt een encyclopedie bekijken, Discovery Channel aanzetten, of, zoals jij nu doet, de krant lezen. Dat helpt allemaal.

Maar wat doet Jewel? Zij gaat naar de kiosk en koopt een stapel tijdschriften van het type Story en Privé. Roddelbladen dus. Daaruit leert ze dat de billen van Jennifer Lopez de baas zijn in de wereld ('They say Ms. J's big butt is boss'). De billen van J-Lo? En wij dachten nog wel dat Madonna de baas was. In Amerika kan blijkbaar zelfs een zitvlak de baas zijn.

Jewel leest ook dat het beroemde fotomodel Kate Moss geen werk heeft, en dat filmster Charlie Sheen `lessen in liefde' geeft. Interessant? Nou nee, en over de wereld om je heen word je er ook niet veel wijzer van.

Jewel heeft wel door dat je aan de roddelbladen niks hebt. Ze maakt zich zelfs boos op de tijdschriften, die geld willen verdienen door je andermans `zonde' te verkopen. Want dat is wat veel mensen lezen willen: over de billen van de een, en de problemen van de ander.

Toch doet Jewel er zelf ook aan mee. Zij vertelt de roddels uit de bladen weer door in haar liedje `Intuition', zodat we nu allemaal weten hoe het zit met J-Lo.

Aan het eind van `Intuition' vindt Jewel een oplossing. Ze begrijpt ineens dat het leven niet draait om feitjes en nieuws – het gaat om `intuïtie'. Daarmee kun je de wereld begrijpen. Intuïtie is ongeveer zoiets als `je eigen gevoel'. Jewel zingt: `Follow your heart/ Your intuition/ It will lead you in the right direction' (`Volg je hart/ Je intuïtie/ Die zal je de juiste kant op voeren').

Probeer het maar eens.

    • Hester Carvalho