Assen blijft bij hulp ouder na kidnapping

Burgemeester D. van As van de gemeente Assen sluit niet uit dat de Sociale Dienst in Assen opnieuw financiële bijstand zal verlenen om ontvoerde kinderen terug te halen uit het buitenland.

De gemeente zal dan geen gebruikmaken van de bijzondere bijstand, maar ,,andere potjes'' aanwenden. De gemeente Assen bevestigde gisteren dat twee jaar geleden 3.500 gulden is verstrekt aan een vrouw voor een reis naar Venezuela waar haar ex-man verbleef met haar ontvoerde kinderen. De vrouw deed een beroep op de bijzondere bijstand voor juridische steun bij de repatriëring van haar kind. Zij schakelde de ex-politieagent en `kidhunter' Jacques Smits van stichting Kinderontvoering in om haar kinderen terug te krijgen.

Van As ontkent dat ze wist dat het niet was toegestaan om uit de bijzondere bijstand kosten te betalen die in het buitenland gemaakt worden. ,,Toen dat gebeurde wisten we dat niet.'' Volgens haar is een ,,heel zorgvuldige'' afweging gemaakt. ,,Dit was een individueel geval waarvan ik blij ben dat de zaak toen zo is opgelost.''

Van As sluit niet uit dat in de toekomst ouders met ontvoerde kinderen opnieuw een beroep op de gemeente kunnen doen. ,,Ik zeg niet: natuurlijk zullen we dat doen. We zullen iedere situatie op haar eigen merites beoordelen.'' Nu de gemeente weet dat dit niet mag uit de bijzondere bijstand, zal ze alternatieven zoeken. ,,Als onze burgers in een noodsituatie verkeren, gaan we daar creatief mee om. Daar zijn genoeg potjes voor.''

De financiële sancties die eventueel volgen, mocht blijken dat de vrouw ten onrechte 3.500 gulden ontving, zal Assen accepteren. ,,Als je willens en wetens iets doet wat in principe niet mag, dan moet je de gevolgen accepteren.''

Staatssecretaris Rutte (Sociale Zaken) gaf gisteren de Inspectie Werk en Inkomen opdracht de handelwijze van de gemeente Assen te onderzoeken. Volgens Rutte had de vrouw geen bijzondere bijstand mogen krijgen omdat het kosten betrof die in het buitenland werden gemaakt. Rutte: ,,Als een vrouw in Nederland een jurist nodig heeft, is dat toegestaan. Maar een vliegticket betalen mag niet. Wat helemaal niet kan is criminele activiteiten subsidiëren.''

Volgens Van As is daar geen sprake van geweest omdat er nooit een betaling is verricht aan `kidhunter' Smits. Dat de vrouw ook via het justitiële traject had kunnen proberen haar kinderen terug te krijgen uit Venezuela, dat het Kinderontvoeringsverdrag heeft getekend, is volgens Van As haar een zaak van Justitie. Jacques Smits hoopt dat door deze zaak meer gemeenten bereid zijn bijstand te verlenen voor het terughalen van kinderen. Zijn collega `kidhunter' A.L. uit Rijswijk zit op dit moment vast in Den Haag. Justitie wacht op een uitleveringsverzoek van België. België wil L. vervolgen voor het gebruik van geweld bij het `terugontvoeren' van een kind.