ABN Amro stoot beursmakelaar af

Het zou de waarheid geweld aandoen de timing van ABN Amro op Wall Street vlekkeloos te noemen. Net voordat de golf aan fusies en overnames van eind jaren negentig voorbij was, trok de bank voor handenvol geld een paar dure bankiers aan. In 2001 nam zij de Amerikaanse aandelendivisie van ING over, in de veronderstelling goedkoop uit te zijn. Een jaar later werd het grootste deel van die divisie gesloten. Vormt, in dit licht bezien, de jongste uittocht van de bank uit de aandelensector een verfrissende trendbreuk?

ABN verkoopt haar activiteiten als beursmakelaar in de VS voor 250 miljoen dollar aan UBS. De divisie biedt kleinere hedgefunddiensten, uiteenlopend van kantoorruimte en handelsfaciliteiten tot Bloomberg-machines en kredietfaciliteiten. Zij was een van de eerste bedrijven op Wall Street die dit deden, als onderdeel van het effectenhuis Furman Selz, dat door ING werd overgenomen en doorverkocht aan ABN Amro. Er hoeft niet aan te worden getwijfeld of het verstandig was de divisie af te stoten. Na haar eigen activiteiten op de Amerikaanse aandelenmarkt gestaakt te hebben, kon ABN Amro niet langer maximaal profiteren van haar positie.

En zo te horen heeft de bank een mooie prijs bedongen. Hoewel de cijfers van de divisie niet bekend zijn, heeft UBS naar verluidt een meervoud van de winst betaald, die overeenkomt met de waardering van een aantal effectenhuizen. Dat duidt op een prijs van ongeveer 15 maal de winst. Voor ABN Amro, dat zelf wordt gewaardeerd op een niveau van 10 maal de winst, is dat een bonus. De bank zou nooit in staat zijn geweest de activiteiten verder uit te bouwen zonder een kostbare groeistrategie in de VS. Door in te spelen op de grotere afhankelijkheid van beursmakelaars van hedge funds, heeft zij een veiling tot stand weten te brengen waaraan een half dozijn bieders heeft meegedaan.

Maar UBS betaalt geen cent te veel. Als een grote speler op de Amerikaanse markt heeft de Zwitserse bank meer producten waarmee zij de 300 klanten van de divisie kan bestoken – zoals emissies van preferente aandelen en obligaties, en op maat gemaakte derivaten als opties en futures. En omdat de bank al in het bezit is van een beursmakelaar – die de grotere hedge funds bedient – zijn er mogelijkheden om te bezuinigen op het personeelsbestand van 190 werknemers. UBS laat niets los over de details van de overeenkomst, maar heeft wel de verwachting uitgesproken dat de hedgefundsector zal blijven groeien.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.